Pumu, která utekla ze zoo, se zatím nepodařilo chytit: Starosta varuje místní, aby nechodili do lesa

29. června 2018·Zprávy·Barbora Pisingerová

Ilustrační foto.

Ze zooparku ve Zvoli u Prahy utekl ve čtvrtek kolem poledne dospělý samec pumy. Večerní pokus o odchyt nebyl úspěšný. Naposledy bylo zvíře viděno kolem 2. hodiny ráno poblíž Březové-Oleška. Starosta varuje obyvatele, aby se pokud možno nezdržovali v blízkosti místního lesa.

„Kontaktoval jsem policii poté, co mi paní nahlásila, že ji potkala. V zoo mi chovatelé potvrdili, že ta puma utekla, teď běhají zoufale po lese a shánějí ji. Dal jsem upozornění pro občany na naše webové stránky a oslovuji sdělovací prostředky,“ uvedl starosta obce Miroslav Stoklasa pro server iRozhlas.

Zvíře se mělo ze zooparku dostat během krmení. „Byla hodina po poledni, když jsem se to dověděl. Jel jsem okamžitě do zooparku a zaměstnanec, který tam zrovna byl, mi přiznal, že mu puma utekla při krmení,“ vyjádřil se ve čtvrtek starosta pro deník Blesk. Spolumajitel zooparku ve Zvoli tuto informaci potvrdil. Stala se moje chyba, že při krmení… Udělal jsem chybu a to zvíře se dostalo ven,“ přiznal Filip Valášek televizi Prima.

„Zeptal jsem se, jestli si myslí, že je normální, aby tady běhaly pumy po ulicích a jestli zavolali odchytovou službu. Odpověděl, že mu to také normální nepřijde a že žádnou odchytovou službu nevolali, protože oni jsou odchytová služba. Teď běhají po lese,“dodal starosta.

Puma by prý neměla být agresivní. Policie však přesto vyzývá občany, aby v případě, že zvíře uvidí, okamžitě zkontaktovali linku 158 a aby se ke zvířeti rozhodně nepřibližovali.

“Jedná se o dospělého samce, který je bázlivý a nevyhledává kontakt s lidmi. Váží přibližně 55 kg. Ve volné přírodě se nikdy nepohyboval a neumí si obstarat potravu. Je zvyklý na lidská obydlí, takže se bude k domům pravděpodobně přibližovat,” uvedla obec v aktuálním příspěvku na svých webových stránkách.

Zprávy - další články

Doporučujeme