Rakouský prezident podpořil návrh kancléře vypsat předčasné volby

18. května 2019·Zprávy·Barbora Pisingerová

Sebastian Kurz. FOTO: Š Thierry Roge/Belga via ZUMA Press

Rakouský prezident Alexander Van der Bellen v sobotu večer podpořil návrh kancléře Sebastiana Kurze uspořádat kvůli vládní krizi předčasné volby. Zároveň sdělil, že o dalších krocích bude s Kurzem hovořit v neděli.

Předčasné volby jsou jedinou cestou, jak obnovit důvěru ve veřejné instituce, citovala Van der Bellena agentura Reuters. Vypsat nové volby mu předtím navrhl Kurz, který zároveň oznámil ukončení vládní koalice své Rakouské lidové strany (ÖVP) se Svobodnou stranou Rakouska (FPÖ).

Šéfka opoziční Sociálně demokratické strany Rakouska (SPÖ) Pamela Rendiová-Wagnerová podle Reuters už řekla, že vypsání předčasných voleb jeho strana nebude bránit, pokud se příslušný návrh ocitne v parlamentu.

Prezident v prohlášení pro sdělovací prostředky potvrdil, že o uspořádání předčasných voleb dnes se spolkovým kancléřemhovořil. O dalším postupu spolu hodlají jednat v neděli.

Krizi vyvolala aféra kolem vicekancléře a předsedy FPÖ Heinze-Christiana Stracheho. V pátek se na veřejnosti objevila videonahrávka, na níž Strache před volbami v roce 2017 domlouvá s údajnou příbuznou ruského oligarchy podporu své strany výměnou za protislužby. Dnes Strache oznámil, že své funkce opouští.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme