Rastislav Maďar: Koronavirus tady je. Hlavně v postiženějších oblastech by k sobě lidé měli být ohleduplní

19. června 2020·Zprávy·Barbora Pisingerová

Vedoucí pracovní skupiny pro řízení uvolňování karanténních opatření při ministerstvu zdravotnictví Rastislav Maďar. Foto: ČTK

Na většině míst v republice už se mohou lidé i uvnitř pohybovat bez roušky. V některých oblastech to ale stále ještě neplatí. Podle vedoucího pracovní skupiny pro řízení uvolňování karanténních opatření při ministerstvu zdravotnictví Rastislava Maďara ovšem to, co je povinné, neznamená všechno. Lidé by se podle něj měli řídit především zdravým rozumem a vlastní zodpovědností a v rizikových situacích dodržovat ochranná pravidla i tam, kde nemusí.

Česká republika v současnosti pracuje na postupném rozvolňování ochranných opatření, která byla ustanovena v době pandemie. Lidé se radují hlavně z toho, že odhazujeme roušky. Podle Rastislava Maďara bychom však stále měli zůstávat opatrní.

“Neměli bychom vycházet jenom z povinnosti. My jsme vyspělá společnost a mělo by tady fungovat jisté doporučení  odborných autorit i vlastní zdravý rozum. Na rozdíl od některých rozvojových zemí, kde lidé přístup ke vzdělání nemají, tak u nás jsou lidé edukovaní a jsou gramotní. Za ty měsíce umí sami vytušit, kde je ten hlavní princip a kde je ta zodpovědnost vůči sobě i vůči dalším osobám,” uvedl uvedl šéf pracovní skupiny pro uvolňování karantény na ministerstvu zdravotnictví v pořadu Press klub na Frekvenci 1.

“Bez ohledu na to, co je a není povinné, když přistupuji k někomu cizímu, kdo může být rizikový na méně než dva metry, tak si tu roušku dám. Koronavirus tady je, zejména v některých oblastech. Lidé by k sobě měli být ohleduplní, jde tady o život,” varoval Maďar.

 

Zprávy - další články

Doporučujeme