Realitní bublina v Česku: Bydlení je předražené, ceny nemovitostí podle ČNB rostou nejrychleji v EU

13. června 2017·Zprávy·Redakce

Ilustrační foto.

Ceny nemovitostí v ČR překonávají postupně svá maxima, přičemž růst cen nemovitostí je největší v EU. Ve zprávě o Finanční stabilitě na to v úterý upozornila ČNB.

Podle ředitele samostatného odboru finanční stability ČNB Jana Fraita jsou ceny bytů v ČR mírně nadhodnocené a růst úvěrů na jejich pořízení není dlouhodobě udržitelný. Proto také ČNB přistoupila dnes ke zvýšení rezervy na ochranu úvěrového trhu.

“Ceny nemovitostí se již loni dostaly na maxima a čísla za první čtvrtletí ukazují, že byla maxima překročena. Růst cen je tak nejrychlejší v EU a podle našich analýz jsou ceny bytů v ČR mírně nadhodnocené,” uvedl Frait.

Rovněž tempo růstu objemu úvěrů na bydlení je podle něj velmi rychlé a roste zároveň průměrná částka úvěrů. “To podporuje růst cen nemovitostí a vrací se to do úvěrů. Stávající dynamika není udržitelná,” dodal.

Podle samotné zprávy ČNB meziroční růst bydlení ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku o 11 procent patřil mezi nejvyšší v EU. Tempo růstu cen bytů zároveň podle zprávy výrazně převýšilo tempo růstu mezd.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme