Řecký ostrov Kos zasáhlo silné zemětřesení. Dva mrtví, desítky zraněných

21. července 2017·Zprávy·Redakce

Nejméně dva mrtví na Kosu po silném zemětřesení
. (Kostoday.gr via AP)

AKTUALIZOVÁNO - Dva lidé zemřeli a více než stovka byla zraněna při silném zemětřesení, které v noci na dnešek zasáhlo řecký ostrov Kos i nedaleké turecké pobřeží. Zasaženo bylo především hlavní město ostrova, kde se zřítilo několik zdí, následné silné vlny poškodily lodě i domy na pobřeží také v tureckém letovisku Bodrum a otřesy byly patrné i na ostrově Rhodos. Všichni čeští občané jsou podle ministerstva zahraničí i cestovních kanceláří v pořádku, byť podle jedné z turistek noční evakuace z hotelu vůbec nebyla příjemným zážitkem.

Nejvíce škod je hlášeno z hlavního města ostrova Kos, kde také po propadu stropu v baru zemřeli švédský a turecký občan. Jsou zatím jedinými potvrzenými oběťmi zemětřesení, které podle Evropského středomořského seizmologického centra (EMSC) dosahovalo síly 6,7 stupně. Zraněno bylo podle úřadů na Kosu asi 120 osob, mnozí se zlomeninami, a nejméně čtyři vážně zranění museli být letecky přepraveni k ošetření na Krétu. V tureckém Bodrumu vyhledalo lékařské ošetření asi sedm desítek lidí.

Úřady vydaly upozornění na možnost cunami. Svědci popisují vysoké vlny, které v Kosu poškodily nábřeží a lodě, z nichž některé vynesly až na břeh. Úřady doporučily vyhnout se plážím a uchýlit se do bezpečí na výše položená místa. V Bodrumu poškodila několik obchodů vzedmutá hladina moře, kterou zaznamenali i na Kosu. Turecké úřady varovaly veřejnost také před následnými otřesy.

Centrum zemětřesení bylo v hloubce deseti kilometrů a ve vzdálenosti asi 11 kilometrů od nejblíže obydleného města. Podle řeckých zdrojů pocítilo záchvěvy země nejméně 200.000 lidí.

Zemětřesení uzavřelo pro turistický ruch významné letiště na Kosu, které začalo provoz obnovovat až po několika hodinách; lety mají velká zpoždění a přednost dostaly stroje evakuující zraněné.

Z Prahy zatím stále neodletělo letadlo, které mělo startovat v 04:40 SELČ. Ranní spoj z Brna se startem v 05:00 SELČ se nakonec na cestu vydal krátce po 08:30 SELČ. Jeho návrat do Brna je očekáván s tříhodinovým zpožděním po 14:10 SELČ.

Klienti českých cestovních kanceláří Exim Tours, Alexandria, Fischer a Blue Style na řeckém ostrově Kos a v Turecku jsou po nočním zemětřesení v pořádku. Jejich delegáti dosud nemají hlášena žádná zranění turistů.

Mnozí turisté na Kosu však byli v noci preventivně evakuováni ze svých hotelů. Stalo se to také devatenáctileté studentce z Brna Barboře Hudečkové, která pak s dalšími lidmi strávila v letovisku Kardamena asi hodinu pod širým nebem. “Dovolenou mi to nezkazilo, jelikož dnes odlétám, ale nic příjemného to nebylo,” sdělila ČTK.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme