Ředitel koupaliště na jezeře Lhota: Děti se tu ztrácejí tak jednou týdně

6. srpna 2018·Zprávy·Barbora Pisingerová

Zdroj: Reprofoto Kbely TV

Poté, co se v jezeře Lhota nedaleko Prahy utopily dva sedmiletí chlapci vietnamského původu, veřejností otřásly výpovědi svědků z místa tragédie. Podle nich se zaměstnanci k zoufalým matkám chovali hrubě, tykali jim a ohledně ztracených dětí zastávali laxní přístup. K incidentu se nyní vyjádřil i ředitel koupaliště Robert Nedvěd. Podle něj nic z toho není pravda.

Ředitel koupaliště na jezeře Lhota ve Středočeském kraji zcela odmítá, že by jeho zaměstnanci v pátrání po chlapcích pochybili. Přiznává, že nejprve zhruba 20 minut hledali děti v lese a ne ve vodě. Mohly za to prý ale samotné matky, které zaměstnancům neřekly, že se děti topí. “Dostali jsme informaci, že se ztratili. Nedostali jsme informaci, že jsou ve vodě,” uvedl v rozhovoru pro Radiožurnál.

“Matky tvrdily, že se ztratily někde po lese. Jako mluvily vietnamsky, takže bohužel… Ale ukazovaly nám děti a nelokalizovaly je, neukazovaly nám vodu,”hájí své zaměstnance ředitel.

Pracovníky, kteří byli v kritické době na místě, prý napadlo, že by děti mohly být i v jezeře. “To nás napadlo, ale jak máme začít hledat na této vodní ploše dvě děti, když nám nikdo nepověděl, že tady se utopily dvě malé děti,” míní Robert Nedvěd.

Ředitel popsal, že pátrání ve vodě začalo až poté, co se na břehu našly kruhy chlapečků. Na písek je mezitím odnesly vlny. “Jejich matka začala hysterčit, že jsou ve vodě. Volala se policie, volala se záchranná složka,” vzpomíná ředitel v rozhovoru. Koupání je v místě prý na vlastní nebezpečí.

Podle muže se zpočátku nezdálo, že jde o výjimečnou situaci. “Občas se to stává. Děti se tu ztrácejí tak jednou týdně. Většinou, když se mamince ztratí dítě, do deseti minut se najde. Občas se tu zaběhnou. Je nám divné, že tu byla vietnamská komunita. Bylo jich tu víc a dvě matky si nedokázaly uhlídat děti,” myslí si ředitel koupaliště.

Nedvěd přiznává, že zaměstnanci nechtěli vyhnat návštěvníky jezera z vody. “Kdyby se pokaždé, když se někdo ztratí, měli všichni vyhánět z vody, tak to asi není možné. Lidi z vody si pak vyhnala policie,” uvedl.

Ředitel koupaliště navíc ostře popírá, že by se jeho zaměstnanci chovali k zoufalým ženám tak, jak vypověděli svědci. “Ta možnost tady není, náš personál je vychovaný. Nic takového se tu stát nemohlo. Nevím, jak to mohla ona tvrdit, když i Vientamci na ni mluvili jen vietnamsky,” trvá na svém.

Pietní akce

Za zesnulé chlapce byla několik dní po tragédii uspořádána pietní akce. Upřímnou soustrast na ni přišly vyjádřit zhruba dvě stovky lidí. Hlavními pořadateli byli Bohdan Bláhovec (34) a Ivo Bystřičan (38). “Často nekonáme, protože si myslíme, že bude konat někdo jiný,” uvedl Bystřičan v rozhovoru pro server Extra. Celá akce se postupně zformovala díky sociálním sítím.

“V momentě, kdy jsem objevil na sociálních sítích článek o té tragické události, tak jsem se rozplakal a plakal jsem posléze nekontrolovaně po dobu dalších hodin. Následně jsem na Facebooku zveřejnil status, kde jsem položil otázku, zda by nestálo za to udělat nějaký pietní akt,” svěřil se Bohdan Bláhovec. K myšlence se rychle přidali další lidé.

Zprávy - další články

Doporučujeme