REPORTÁŽ: Los Angeles! Nebezpečné město plné hvězd

8. listopadu 2015·Zprávy·Redakce

Los Angeles – město andělů! Slyšeli jsme o něm skoro všichni. Vydat se tam ovšem není jako vyjet si o prázdninách do Chorvatska. Minimálně vzhledem ke vzdálenosti, kterou je nutné urazit (letecky cca 13 hodin). Jaké tedy je? Přečtěte si článek reportéra rádia Frekvence 1 Ondřeje Kočího!

Los Angeles vás uchvátí svojí rozmanitostí. Můžete tady vidět nejluxusnější vily největších boháčů a filmových hvězd a jen o kus dál narazíte na tu nejchudší část obyvatel USA.

Já osobně jsem do LA odjel autobusem z Las Vegas. Cesta trvala pět a půl hodiny a protože vede přes dva americké státy – Nevadu a Kalifornii, je na cestu potřeba průkaz totožnosti, tedy cestovní pas. Chodit v některých částech LA pěšky je nebezpečné. Takzvaná ghetta nejsou žádnou lokalitou pro turisty a vyhýbají se jim i místní, a to z jediného důvodu: Hrozí tam totiž doopravdické nebezpečí, že přijdete o život!

Ve slavném městě andělů, nad kterým se tyčí neméně slavný nápis Hollywood, platí, že potřebujete auto! Los Angeles má nejhorší síť veřejné dopravy v celých Spojených státech. Místní obyvatelé tvrdí, že je to kvůli tomu, aby do města mířili movitější obyvatelé a nikoliv chudina, která je závislá na metru a autobusech. Mě na zdejším autobusovém nádraží naštěstí vyzvedla kamarádka, která tady žije, jinak by mě čekala cesta do centra taxíkem.

Griffithova Observatoř

Nádhera! Nedivím se, že toto místo je v každém americkém filmu! Slavná hvězdárna a její romantické okolí vás pohltí! Odtud máte celé Los Angeles jako na dlani!

Ještě slavnější než Griffithův park je lavička na okraji skály, kde se na filmových plátnech odehrává stovky dialogů našich oblíbených hrdinů. Když se na tomto místě otočíte, spatříte úchvatný pohled na Hollywood Sign, tedy slavný nápis značící, že jste na místě, o kterém sní snad každý herec.

Beverly Hills

Dřív než si budete moci užít přemíru luxusního zboží a krásných lidí, jako vystřižených ze seriálu, musíte vyřešit problém s parkováním. Počítejte tedy, že místo můžete objíždět několik desítek minut, než vašeho jezdícího přítele někam ustavíte. Jo, v Beverly to mají mnohem vychytanější než u nás. Zde vám nezaplacený čas neprojde. Každé auto má svůj platící automat, na kterém se podle počtu vhozených mincí, či kreditní karty odečítá čas.

Nejslavnější ulice Beverly Hills je Rodeo Drive. Něco jako pařížská Champs-Elysées. Zde si můžete dopřát ten největší luxus a cítit se při nákupech jako třeba Julia Roberts, coby Pretty Woman.

Hollywood

Nikde jinde nenajdete místo, kde vedle sebe bydlí tolik slavných lidí. Široké ulice lemované obrovskými palmami a přepychovými domy představují úžasnou podívanou! Co mě překvapilo, že před branami honosných vil nejsou žádné ochranky. Američtí paparazzi si rozhodně nedovolí přeskočit plot. Je to nepřípustné a trestné!

Jó, nebránil bych se být sousedem Jennifer Aniston a chodit k ní na grilovačku 🙂 Poté, co jsem si tak hezky zasnil mezi vilami světových umělců jsem se vrátil zpátky na zem a to přímo na hollywoodský chodník slávy!

Nachází se na Hollywood Boulevard, kde se na velmi rušné třídě projdete po takových jménech jako je Frank Sinatra, Celine Dion, Michael Jackson nebo Britney Spears…. na koho si vzpomenete! Já jsem se v davu lidí pracně vyfotil s moji oblíbenou Christinou Aguilerou!

Venice Beach

Když už budete v Los Angeles, tak musíte zaskočit do západní části města Venice Beach. Je tam pláž, kterou světově proslavil seriál Pobřežní hlídka. Určitě si pamatujete dřevěné záchranářské vyhlídky, odkud Pamela Anderson nebo David Hasselhoff dohlíželi na oceán!

Na místní promenádě si nejen skvěle zabruslíte, ale taky se tam možná budete cítit jako na dovolené v Egyptě. Všude totiž postávají afroameričtí umělci, většinou rappeři, kteří vám budou cpát svoje CD. Nikdy, ale opravdu nikdy si žádné do ruky neberte. Budete ho muset zaplatit a věřte, že dokud vašemu novému afroamerickému příteli nedáte aspoň 20 dolarů, tak se ho nezbavíte.

Santa Monica

Z Venice Beach pohodovou půl hodinovou chůzí dojdete na další známou pláž Santa Monica. Další ideální romantické místečko pro zamilované. Tisíce párů se tam fotí se západem slunce, který je o to efektnější, když na něj koukáte z ruského kola na konci mola.

DownTown (centrum Los Angeles)

V samotném centru už takový luxus jako v Hollywoodu nehledejte. Uvidíte tam to nejchudší obyvatelstvo města. Do některých čtvrtí raději ani nechoďte a buďte velmi opatrní. Výhodou je, že to je skoro jediné místo ve městě, kde nepotřebujete auto. Využít můžete červenou linku metra. Doveze vás na stanici Civic Center, zhruba za 2,5 dolarů.

Na jedné straně u výstupu z metra vás směrem do kopce čeká slavná, designově velmi netradiční Walt Disney Concert Hall, která směle může konkurovat opeře v Sydney. I když zrovna nebudete mít dostatek financí na koncert, halu si můžete projít zcela zdarma. Je totiž veřejnosti přístupná. Vydáte-li se z metra z kopce dolů, sejdete k městské radnici, kde se opět odehrává spousty filmových příběhů.

Co se hodí v Los Angeles:

* Než-li se vydáte do tohoto andělské města, rozhodně si oprašte angličtinu, ale naučte se i základy španělštiny. Tyto dva jazyky jsou v celé Kalifornii neodmyslitelnou součástí a v některých případech se dokonce anglicky vůbec nedomluvíte.

* Než vyrazíte do světa Hollywoodu, našetřete si potřebný dostatek financí. Byla by škoda, pokud budete za velkou louží, abyste si to pořádně neužili. Mějte na paměti, že je tam docela draho.

* Nezapomeňte na auto! Je to náklad, který se vám rozhodně vyplatí. Špatná je totiž nejen hromadná doprava, ale spolehnout se nemůžete ani na taxíky. Jen tak žádného nepotkáte.

* Kopii pasu. Téměř na každém kroku po vás budou chtít identifikační kartu!

* Nebojte se, že se ztratíte. Všude je jednoduché značení ulic.

 

 

Zprávy - další články

Doporučujeme