Respirátory venku už nebudou povinné. V MHD a vnitřních prostorách povinnost zůstává

28. června 2021·Zprávy·Barbora Pisingerová·ČTK

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). (Foto: ČTK/Kateřina Sulova)

Lidé už nebudou muset nosit venku respirátor. Po jednání vlády to v pondělí uvedl šéf resortu zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Do teď platila povinnost používat respirátor, pokud se venku sešli více než dva lidé na vzdálenost menší než dva metry a nejednalo se přitom o členy jedné domácnosti. 

„Rušíme povinnost nošení roušek, respektive respirátorů, venku, zůstanou pouze ve vnitřních prostorech,“uvedl po pondělním jednání vlády ministr Vojtěch. Respirátory musí lidé nadále používat i v prostředích městské hromadné dopravy.

„Počítáme s tím, že nošení respirátorů v MHD a ve veřejných prostorech zatím bude pokračovat,“potvrdila ministryně financí Alena Schillerová (za ANO).

Ministerstvo zdravotnictví v minulých týdnech zvažovalo, že v létě by mohly být na vybraných místech povinné místo respirátorů pouze chirurgické roušky. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) však ve čtvrtek ČTK řekl, že takovou změnu vládě v pondělí nenavrhne. Počty nových pozitivních případů nákazy koronavirem totiž přestaly klesat.

Povinná ochrana úst a nosu byla v Česku zavedena už loni na jaře, když se objevily první případy nákazy koronavirem. Přes léto byla povinnost zmírněna a v MHD zůstala jen v metru v Praze, znovu byly zavedena v září. Od konce letošního února musí lidé nosit respirátory. Ty jsou účinnější ochrana a chrání i svého nositele, nevýhodou je, že v teplém počasí se v nich špatně dýchá. Rouška chrání ale jen okolí toho, kdo ji nosí.

Zprávy - další články

Doporučujeme