Revoluční vynález vyplul na moře! Ocean Cleanup čistí oceány od plastů

3. října 2018·Zprávy·Barbora Pisingerová

Zdroj: The Ocean Cleanup / Twitter

S revolučním vynálezem přišel Boyan Slat (24) z Nizozemska ještě jako devatenáctiletý v roce 2013. Od té doby urazila jeho myšlenka velký kus cesty a dnes na ní stojí celá společnost Ocean Celanup, která vizionářské nápady zrealizovala. První loď, která má oceány čistit od nánosů plastů tvořících dnes již celé neprostupné ostrovy, na moře vyplula 9. září a od 19. září probíhají testy. A po dvou týdnech od spuštění zkušebního provozu se zdá, že všechno šlape tak, jak má. Zachrání systém mořský život?

Plasty, které se hromadí v pozemských oceánech, se za poslední desetiletí staly závažným problémem. Některé se na vlnách vznáší již přes 30 let. Nahromaděné odpadky přitom utváří celé neprostupné ostrovy a mohutné shluky a dlouhodobě likvidují volně žijící organismy. Každý rok se přitom přidá více než 8 milionů tun dalších plastových odpadků.

Dlouho se situace zdála prakticky beznadějná. V roce 2013 však přišel teprve devatenáctiletý mladík jménem Boyan Slat s revolučním systémem, který by mohl odpad z oceánů pomoci odstranit. Podle jeho slov ho myšlenka dokonce napadla již v šestnácti letech, když se potápěl v Řecku.

Mladíků v vynález je ve své podstatě velmi jednoduchý. Jedná se o nornou stěnu o délce dvou kilometrů, která na bariéru zachytává odpad unášený vodními vlnami. Ten se pak bude dále recyklovat.

Systém Ocean Cleanup však není bez negativ. Tvůrci upozorňují, že aby došlo k pozitivní změně, muselo by na moře vyrazit větší množství podobně uzpůsobených lodí. To by však stálo miliardy dolarů, zvýšily by se emise oxidu uhličitého a vzrostlo by také nebezpečí pro podmořský život.

Vynález však přece jen představuje velkou naději. Webu BBC totiž tvůrci svěřili, že za pouhé tři roky testování vzrostl objem plastového odpadu v oceánech až šestnáctinásobně a nic nenasvědčuje tomu, že by měla produkce v brzké budoucnosti klesat. Za první dva týdny zkušebního provozu přitom Ocean Cleanup funguje podle plánu.

Zprávy - další články

Doporučujeme