Při vykládce v Sušicích objevil řidič kamionu v autě čtyři migranty

19. září 2019·Zprávy·Barbora Pisingerová

Ilustrační foto. Zdroj: Shutterstock

Čtyři cizince objevil v pátek při vykládce nákladu v Sušici řidič kamionu. Byli ukrytí v nákladovém prostoru, s vozem jel řidič přes několik zemí až z Řecka. Ihned zavolal policii. Vyšetřovatelům řekl, že neměl ponětí, že jsou u něj v kamionu schovaní cizí lidí. Netušil ani, kdy a kudy se do nákladového prostoru auta dostali, sdělila ve středu ČTK policejní mluvčí Martina Korandová. Věcí se zabývá policie. Podle serveru Novinky jsou cizinci z Afghánistánu.

“Tři muži tvrdili, že jsou mladiství,” uvedla Korandová. Policie proto přivolala ke spolupráci orgán sociálně-právní ochrany dětí. Okresní soud pak rozhodl o umístění mladíků v zařízení pro děti – cizince v Praze. Čtvrtý ze zajištěných mužů je nyní v zařízení pro zajištění cizinců v Balkové. Policie bude mimo jiné zjišťovat, zda není v některé zemi EU veden jako žadatel o azyl. Podle pravidel dublinského systému by pak bylo možné jeho navrácení do státu, v němž o azyl žádá.

“V pátek večer jsme přijali oznámení, že v Sušici při vykládce kamionu byli v nákladovém prostoru objeveni 4 cizinci. Kamion jel z Řecka. 3 muži tvrdili, že jsou mladiství, přivolali jsme ke spolupráci pracovníky OSPODU a poté byli z rozhodnutí okresního soudu umístěni do zařízení pro děti – cizince v Praze. Čtvrtý cizinec je v současné chvíli v Zařízení pro zajištění cizinců v Bálkové a bude vedeno Dublinské řízení,” uvedla mluvčí.

“Kriminalisté z územního odboru Klatovy prověřují veškeré okolnosti případu. Řidič kamionu, dle jeho slov, neměl ponětí, že se v nákladovém prostoru nachází cizí osoby, a ani nevěděl, kdy a kudy se tam dostaly,” dodala Korandová.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme