Řidič vyhodil z autobusu bosého chlapce. Omezují mě na právech, tvrdí mladík

5. února 2019·Zprávy·Lukáš Vaněk

Řidič autobusu MHD ve Frýdku-Místku vyhodil z autobusu 15letého chlapce, protože neměl na sobě obuv. Mladík však chodí bez bot po celý rok, proto se rozhodl, že podá na vedení stížnost.

Ondřej Skotnica na svůj zážitek upozornil na facebooku, kde se však s pochopením příliš nesetkal. “Z hygienických a bezpečnostních důvodů je to v MHD ve Frýdku-Místku naprosto nepřípustné chování. Řidič autobusu se odvolával na rozhodnutí vedení, a tak jsem autobus poklidě opustil,” uvedl mladík na facebooku s tím, že napsal vedení email s žádostí o vyřešení situace. “Tentokrát už mě totiž někdo omezil na mých právech jen proto že se někteří lidé nedokážou smířit s tím že chodím bez bot,” upozorňuje Skotnica.

No někde vás bez bot nepustí ani do nákupního centra z důvodu vaší i jejich bezpečnosti. Někdo tam rozbije sklo vy si pořežete nohu a budete žalovat centrum,” odpověděla mladíkovi v komentáři jedna diskutující. “Moje bosé nohy nebyly tak špinavé a autobus nemohly znečistit o nic víc než boty kohokoli jiného. A jestli je někomu na obtíž to, že vidí moje nohy, tak nevím, co dělá ten člověk v létě, když všichni nosí žabky, sandály atd.” vysvětlil Skotnica diskutujícím, kteří argumentovali tím, že řidič jednal v souladu s přepravními podmínkami. Dopravce totiž může podle bodu 9 vyloučit z dopravního prostředku “osoby pod vlivem alkoholu, drog nebo jiný omamných látek a osoby, které pro mimořádné znečištění oděvů nebo obuvi nebo z jiných důvodů (např. výtržnictví) mohou být spolucestujícím na obtíž.”

Někteří se však v diskuzi mladíka zastávají s tím, že podmínky přepravy neporušil, a dokonce ani vyhlášku Ministerstva dopravy č. 175/2000 Sb. § 15 písm. a) až r), kde se píše, že dopravce může vyloučit osobu, která “znečisťuje ostatní cestující nebo vozidlo, jakož i prostory a zařízení pro cestující svým oděvem nebo svým jednáním”. Skotnica sice nezná jméno řidiče, ale je si jistý, že by jej poznal. “Až ho znovu uvidím, tak se ho zeptám, jak se jmenuje,” prozradil svůj záměr.

Zprávy - další články

Doporučujeme