Řidič z kauzy podpáleného kostela v Gutech podal ústavní stížnost

26. září 2019·Zprávy·Barbora Pisingerová

Senát Vrchního soudu v Olomouci projednával 9. října 2018 případ úmyslného zapálení vzácného dřevěného kostela v Třinci – Gutech. Proti původnímu rozsudku, který poslal do vězení tři mladíky za obecné ohrožení na 3,5, osm a devět let, se odvolali všichni obžalovaní. Odvolání podal i žalobce a to v neprospěch Jakuba Hurníka (na snímku), který si má nepravomocně odpykat osmiletý trest.

Jakub Hurník, jeden ze tří mladíků odsouzených za podpálení dřevěného kostela v Třinci-Gutech na Frýdecko-Místecku, podal ústavní stížnost. V případu figuroval jako řidič, druhé dva ke kostelu dovezl. Má si odpykat osm let. Podání stížnosti je patrné z justičních databází.

Soud podnět obdržel v první polovině září, zatím o něm nerozhodl. Soudcem zpravodajem se stal místopředseda Jaroslav Fenyk.

Kostel Božího Těla ze 16. století byl národní kulturní památkou. Shořel předloni v srpnu. Oheň způsobil škodu přesahující 20 milionů korun, historická škoda je ale podle odborníků nevyčíslitelná.

Krajský soud loni v červnu potrestal tři mladé muže za jeho zapálení vězením na 3,5, osm a devět let. Nejvyšší trest dostal za obecné ohrožení Jan Bortel, který akci podle rozsudku vymyslel. Jeden z odsouzených byl v době činu mladistvý, proto má mírnější trest.

Mladící koupili benzin, který načerpali do čtyř plastových lahví. Když se u kostela ujistili, že na místě nikdo není, sedmnáctiletý chlapec tři lahve položil k zadní stěně kostela, benzin ze čtvrté vylil na ně a kolem nich a škrtl zapalovačem. Mobilním telefonem si pak natáčeli, jak památka hoří.

Hurník zůstal v autě. U soudu tvrdil, že své známé na místo dovezl, ale nepředpokládal, že kostel opravdu zapálí. Považoval to prý jen za “svalnaté řeči”. Justice mu ale neuvěřila. Řidič prý dvojici po činu nadával, ale pak od nich vzal 4000 korun za pomoc.

Nejvyšší soud, který letos odmítl Hurníkovo dovolání, připustil, že řidičovo povědomí o připravovaném činu se vyvíjelo v čase. Ještě před zapálením kostela mu však muselo být jasné, k čemu se schyluje. Svědčí o tom i skutečnost, že trojice se při dojezdu ke kostelu snažila vyhnout dalším autům a cyklistům.

Na místě shořelého kostela vznikne replika. Podle Ostravsko-opavského biskupství by práce mohly začít ještě letos. Čeká se na schválení protipožárního zajištění stavby.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme