Řidiče v Česku trápí sníh a led. Sněhová nadílka komplikuje dopravu hlavně na Moravě

28. ledna 2019·Zprávy·Lukáš Vaněk

shutterstock

Sníh a led trápil v pondělí po ránu řidiče v Česku. Čerstvý sníh napadl zejména na Moravě a komplikoval ranní dopravu na jihomoravských a zlínských vozovkách. Na Brněnsku a Břeclavsku policisté vyjížděli k řadě nehod, sníh ráno ležel i na dálnici D1 mezi Velkou Bíteší a Vyškovem a dálnici D2 ve směru na Slovensko. Sníh zbrzdil také autobusy a trolejbusy některých linek v Brně, spoje nabíraly až hodinová zpoždění. Podle meteorologů má v pondělí na Moravě napadnout do deseti centimetrů sněhu. Na Pardubicku je kvůli náledí uzavřená silnice I/2.

V Brně vyjely v pondělí brzy ráno do terénu všechny posypové vozy. “S ohledem na množství sněhu jsou od 05:45 nasazovány na posílení posypových vozů i traktory s radličkami. Řidiče znovu upozorňujeme na nutnost opatrné jízdy,” uvedl provozní ředitel Brněnských komunikací Leoš Chasák. Správa a údržba silnic Jihomoravského kraje doporučuje zvýšenou opatrnost na celé jižní Moravě. Dispečink hasičů informuje o zvýšeném počtu nehod, u Rajhradu a Ivančic na Brněnsku i Uherčic na Břeclavsku jsou auta v příkopu. U Velké nad Veličkou se srazila dvě auta s nákladním vozem.

Ve Zlínském kraji komplikovaly ráno provoz na silnicích ledovka a uvízlé kamiony. Šlo o silnici první třídy mezi Jasennou na Zlínsku a Liptálem na Vsetínsku, dále na hlavním tahu mezi Uherským Hradištěm a Starým Hrozenkovem nebo mezi Zádveřicemi-Rakovou a Horní Lhotou na Zlínsku. Silnici mezi Pozlovicemi a Petrůvkou na Zlínsku blokoval uvízlý autobus. Na dálnici D55 před Otrokovicemi na Zlínsku se kvůli špatným klimatickým podmínkám tvořily kolony.

Hustě sněží v pondělí ráno také na Přerovsku. Kluzkou vozovku a sníh hlásí správci silnic i na dálnici D35 mezi 296. kilometrem až 376. kilometrem v sousedním Moravskoslezském kraji, ale i na D1 v tomto okrese a to mezi 272. až 250. kilometrem.

Sníh ale leží také na mnoha místech v Pardubickém kraji, řidičům tam cestu komplikuje i náledí. Policie ráno uzavřela silnici I/2 mezi obcemi Přelouč a Staré Čívice na Pardubicku. Vozovka je zledovatělá a na místě je v celé délce několik dopravních nehod, uvedla policie na twitteru. Se sněhem musejí motoristé počítat i v okolí Hlinska, Lanškrouna, Moravské Třebové, Ústí nad Orlicí, Poličky nebo v Železných horách. Ledovka může vznikat i na Holicku, na Chrudimsku padal mrznoucí déšť.

Silničáři nabádají řidiče ke zvýšené opatrnosti v řadě krajů. Ve Středočeském kraji padá déšť se sněhem, případně mrznoucí déšť. Ráno sněžilo nebo pršelo se sněhem také v Královéhradeckém, Jihočeském, Libereckém kraji a na Vysočině, může se tam tvořit náledí. Na Vysočině byl po ránu špatně sjízdný kopec v Brněnské ulici v Náměšti nad Oslavou na Třebíčsku. V Libereckém kraji je pro nákladní vozy nad šest tun nadále uzavřená silnice III. třídy přes Oldřichovské sedlo mezi Mníškem a Raspenavou na Liberecku. Silnice se v zimě nesolí, řidiči kamionů musí k cestě do Raspenavy a Hejnic využít silnici 13, která se udržuje chemicky.

Český hydrometeorologický ústav v pondělí ráno upozorňoval na sněžení na Moravě a ve Slezsku. Během dopoledne tam může napadnout sedm až deset centimetrů sněhu.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme