Řidiči, pozor! Policie o Velikonocích bude kontrolovat alkohol za volantem

17. dubna 2019·Zprávy·Karolína Stránská

Policisté se od středy do Velikonočního pondělí zaměří na vybraných místech v ČR na kontrolu alkoholu za volantem. Řada řidičů totiž podle nich stále nedodržuje zákaz jízdy pod vlivem alkoholu a nehod, které tak způsobí, neubývá. Loni v Česku zavinili řidiči, kteří před jízdou pili alkohol, 4626 nehod, při kterých zemřelo 62 lidí. Meziročně se počet těchto nehod zvýšil zhruba o 400 a počet obětí o 14. Vyplývá to z informací, které policie zveřejnila na webu.

Dopravněbezpečnostní akci s názvem Řídím, piju nealko pivo policisté letos organizují podesáté a řidiče, kteří zákaz požití alkoholu před jízdou dodržují, budou odměňovat nealkoholickým pivem a alkoholovými testery. Za dobu trvání projektu při silničních kontrolách rozdali na 38.000 alkotestů, přičemž akce se koná nejen o Velikonocích, ale i o letních prázdninách.

Ředitel dopravní policie Tomáš Lerch v této souvislosti poznamenal, že policisté provádí dechové zkoušky na alkohol u řidičů i při běžných kontrolách. “Vzhledem k vývoji dopravní nehodovosti v České republice také nedoporučujeme uvolnění tolerance požití alkoholu u cyklistů,” uvedl Lerch.

Z policejních statistik je zřejmé, že nehod pod vlivem alkoholu od roku 2010 výrazněji ubylo jen v letech 2016 a 2017, kdy se jich stalo kolem 4300. Jinak se jejich počty příliš nezměnily.

V loňském velikonočním období policisté zaznamenali 1019 nehod, které si vyžádaly pět obětí. Vedoucí Besipu ministerstva dopravy Tomáš Neřold ČTK sdělil, že netragičtější byla nehoda, která se stala na Zelený čtvrtek. Zemřely při ní dvě děti a viníkem byl řidič osobního auta, který měl v krvi přes 1,5 promile. Podle Neřolda se v tento den alkohol negativně podepsal na 4,6 procenta nehodách, ještě vyšší podíl měl na haváriích v následujících dnech. Podíl nehod zaviněných pod vlivem alkoholu o velikonočním víkendu od soboty do pondělí je ale dlouhodobě nadprůměrný, v letech 2009 až 2017 činil 12,3 procenta, dodal Neřold.

Policisté o Velikonocích tradičně očekávají vyšší provoz a považují tyto svátky za rizikové mimo jiné i kvůli tomu, že lidé často cestují za příbuznými na větší vzdálenosti a mnohdy vyjíždějí i sváteční řidiči nebo lidé, kteří v zimě neřídí a za volant usednou po dlouhé době. Rušnější jsou Velikonoce i pro asistenční společnosti, které pomáhají motoristům v nouzi. Nejčastějšími poruchami aut, které řeší, jsou závada motoru, defekt kola, závada u autobaterie nebo záměna, případně nedostatek paliva, sdělila ČTK Česká asociace asistenčních společností.

Zprávy - další články

Doporučujeme