Řidiči začali přezouvat na letní gumy, čeká se až pět dní

7. dubna 2018·Zprávy·Barbora Pisingerová

Zájem o přezouvání na letní pneumatiky se s oteplením výrazně zvýšil, čekací doby v pneuservisech se prodloužily až na pět dní. Ceny za práce pneuservisů se proti loňskému roku zvýšily o desetinu. Vyplývá to z údajů servisů a prodejců.

Okolo pěti dnů se pohybuje čekací doba v pneuservisech ve velkých městech, jako jsou Praha a Brno. V menších městech se pohybuje kolem dvou pracovních dní.

Podle aktuálního průzkumu obchodu Pneumatiky.cz mezi řidiči i pneuservisy by do týdne mělo mít letní gumy více než 92 procent aut. Další tři procenta motoristů obouvají celoroční pneumatiky a zbývající řidiči výměnu neřeší a budou dále jezdit na zimních pláštích.

“Takové chování ale nemá žádný logický důvod. Zimní pneumatiky se od letních liší směsí i prořezáním. Pokud panují vyšší teploty, prodlužuje se brzdná dráha na suchu až o deset procent a na mokru téměř o polovinu,” uvedl ředitel Pneumatiky.cz Vojtěch Schwangmaier.

V horku se zimní pneumatika navíc opotřebovává zhruba o pětinu rychleji než letní a zároveň má takto obuté auto vyšší spotřebu paliva. Rozdíl může být až 270 Kč na jednu plnou nádrž.

Zdražení prací v pneuservisech o desetinu způsobila dlouhodobě klesající marže z prodeje pneumatik. Zároveň pneuservisy bojují s nedostatkem kvalitní pracovní síly a profesionálního vybavení, vyplývá z vyjádření zástupců pneuservisů.

S koncem března skončila zákonná povinnost mít přezuto na zimní pneu za nepříznivých povětrnostních podmínek. Ta platila od listopadu.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme