Rodiče pozor! Mnoho dětí zemře po pádu z okna, varují odborníci

14. září 2018·Zprávy·Barbora Pisingerová

Ilustrační foto

Policisté v Jihomoravském kraji letos vyjížděli už k deseti případům pádů dětí z oken, některé z nich skončily tragicky. Policisté upozorňují, že je nezbytné těmto situacím předcházet, uvedla dnes na policejním webu preventistka Zdeňka Procházková. Poslední takový případ se stal tento týden ve Veselí nad Moravou, dítě po pádu z okna v pátém patře zemřelo.

“Malé děti jsou velmi zvídavé a zároveň i rychlé. Mnohdy stačí pouhých pár vteřin nepozornosti rodiče a může dojít k velkému neštěstí,” uvedla Procházková.

Při pádu dítěte z okna hrozí vážná zranění, úrazy hlavy, hrudníku či páteře, mnohočetné zlomeniny a polytraumata, kdy jsou ohroženy životní funkce.

“Je nezbytné těmto situacím předcházet. Dítě by se vůbec nemělo k otevřenému oknu dostat. Je možné využít různé zábrany a pojistky oken,” uvedla Procházková. Policisté také upozorňují rodiče, aby mysleli na bezpečnost svých dětí a zároveň si uvědomili, že pouhá síť v okně jako zábrana nestačí.

Zatím poslední takové neštěstí se stalo ve středu ve Veselí nad Moravou, kdy tříleté dítě vypadlo z okna v pátém patře panelového domu. Pád nepřežilo. V polovině června vypadlo dítě z okna ve třetím patře v centru Břeclavi. Jen několik dní před tím vyjížděli záchranáři do Podivic na Vyškovsku, kde malé dítě vypadlo z okna v prvním patře.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme