Rodné listy v Tasmánii nebudou muset obsahovat údaje o pohlaví

13. dubna 2019·Zprávy·Barbora Pisingerová

Ilustrační foto. Zdroj: Shutterstock

Tasmánie se stala prvním australským státem, který zrušil povinnost uvádět v rodném listu informaci o pohlaví. Návrh zákona, který byl podle stanice BBC v místním parlamentu schválen navzdory nesouhlasu místní vlády, má podle opozice zajistit transgenderovým osobám a jejich rodinám uznání a respekt před zákonem.

“Jedná se o skutečně historický okamžik,” řekla po hlasování předsedkyně dolní komory tasmánského parlamentu Sue Hickeyová, která se vyslovila pro přijetí návrhu. “Nejedná se o vítězství pro určitou politickou stranu, ale pro důstojnost transgenderové komunity,”dodala. Transgender je označení pro osoby, jež se neidentifikují s pohlavím, se kterým se narodily.

Podle vyjádření vlády australského ostrova opozice dostatečně nezvážila dopad všech pozměňovacích návrhů. “Je velice pravděpodobné, že parlament bude muset napravit některé chyby v tomto zákoně,” vyjádřil se podle agentury Reuters premiér Tasmánie Will Hodgman.

Zákon například ruší dříve platnou podmínku, že stát uzná transgenderovým osobám požadované pohlaví až poté, co podstoupí jeho operativní změnu. Osoby starší 16 let mohou nově požádat o změnu údajů o pohlaví v oficiálních dokumentech, a to i bez souhlasu rodičů.

Možnost co nejsnazší změny pohlaví v dokladech je jedním ze základních požadavků bojovníků za práva transgenderových osob. Kritici tohoto opatření se však obávají, že se tím otevírá možnost pro muže s nekalými úmysly, aby změnu pohlaví zneužili s cílem dostat se do prostor určených pouze ženám.

“Vězni budou moci požadovat umístění do věznice podle svého uvážení. To není v zájmu našeho právního řádu, ani v zájmu širší komunity,” řekl Dann Flynn, místní ředitel Australské křesťanské lobby.

Podle organizace ILGA, která zastupuje zájmy osob menšinového sexuálního zaměření (LGBT+), se Tasmánie tímto krokem stává zřejmě prvním místem na světě, kde uvedení těchto údajů v rodném listu není povinné. Několik amerických států, Německo, Pákistán či Nepál nabízí možnost vyplnit v rodném listu u kolonky pohlaví třetí, neutrální variantu, poznamenal Reuters.

V České republice musí rodný list obsahovat údaj, zda je osoba muž, nebo žena. Úřední změna pohlaví je povolena pouze po chirurgickém zákroku, jehož součástí je i sterilizace.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme