Roman Prymula: Samotné otevření hranic není problém. Technicky ale cestování nebude úplně jednoduché

7. dubna 2020·Zprávy·Karolína Stránská

Foto: ČTK

Hostem Rádia Z byl náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula. Je třeba českou populaci promořit? Kdy by se podle něj mohli otevřít hranice?

Proč by mělo v Česku dojít k promoření? “Co se týká promoření, jsme momentálně ve fázi, kdy se u nás epidemie zastavila, lépe řečeno je zcela kontrolována, o čemž poslední data svědčí. Ale je vidět, že virus v populaci je a v západních zemích je cirkulace taková, že dojde v určitém čase k promoření a my bychom byli poměrně handikapováni, kdy by se sem ten virus mohl dostat z jakékoliv okolní země. Musíme uvažovat v kontextu okolních zemí. Je třeba chránit naše starší a rizikové spoluobčany, kteří mají chronická onemocnění,” uvedl Prymula v rozhovoru pro Rádio Z.

Jak budete vypadat návrat do normálu a kdy se otevřou hranice? “O návratu do normálu bych nemluvil, ten svět bude trochu odlišný ve vztahu, k tomu co se odehrálo. Budeme se snažit, aby nás opatření svazovala co nejméně. Myslím, že otevřít hranice není problém ve smyslu toho, že lidé budou moci odletět, problém je v tom, že technicky to nebude jednoduché, protože linek létá minimum a je otázkou, kam také létají.”

Sledujte koronavirus a jeho dopady nejen vážně, ale i s nadhledem a v souvislostech ze všech úhlů i v audio podobě.

Zprávy - další články

Doporučujeme