Roman Šmucler: Nedostatek zubních lékařů je způsoben tím, že některé školy přijímají menší množství uchazečů

27. února 2021·Zprávy·Lenka Skrzeczkova·Romana Navarová

Šéf České stomatologické komory Roman Šmucler. (Foto: Frekvence 1)

Jak jsou na tom aktuálně zubaři v České republice? Je jich dostatek a je o studium stomatologie zájem? K tomu se pro Frekvenci 1 vyjádřil šéf České stomatologické komory Roman Šmucler.

V minulých letech najít zubaře, který by v Česku přijímal nové pacienty bylo velmi obtížné. Situace se podle Šmuclera mírně zlepšila. “Co se týče počtu lékařů, bylo 6 000 zubních lékařů, když já jsem šel do praxe. Teď jich je devět tisíc, čili jich evidentně přibylo,” popisuje. Na druhou stranu mnoho dentistů přesluhuje, a chystají se do důchodu. Bohužel těch lékařů teď možná začne malinko ubývat,” dodal. To se podle něj ale dá řešit třeba zahraničními specialisty, kteří k nám přicházejí a jsou kvalitní.

Velkým problémem podle něj je, že řada mladých dentistů nepracuje pro zdravotní pojišťovny. “To souvisí pak s tím, že v posledních letech nejméně rostly peníze ze zdravotních pojišťoven do stomatologie,” říká šéf komory. Doplnil, že komora se s pojišťovnami snaží hledat řešení. “Třeba s vedením Všeobecné zdravotní pojišťovny jsme v jedné akci našli zubního lékaře pro 70 000 lidí a podařilo se nám předat ohromné množství praxí,” uvádí.

Doufá, že se situace do budoucna stabilizuje a lékařů bude všude dostatek. Myslím si, že i člověk na vesnici si  zaslouží opravdu dobrého lékaře,” dodal Šmucler. O studium stomatologie je extrémní zájem. Je to škola s největším převisem. Je mi strašně líto, že na některých školách se bere jen polovička uchazečů, možná jen třetina, co by ty školy zvládly a souvisí to s tím, že nemáme dobře zaplacené učitele a je to taková bizarnost českého systému, že by stačilo dát pár milionů do učitelů na českých stomatologických fakultách a měli bychom dost zubních lékařů,” popisuje.

Poslechněte si celý rozhovor: 

Zprávy - další články

Doporučujeme