ROSTOU? Mykolog prozradil, co teď sbírat a kde je hub nejvíce

3. července 2017·Zprávy·Redakce

Začátek prázdnin houbaře netěší. Červnová vedra a sucho růst hub zastavily a houby spíš nerostou. Košíky lze zaplnit pouze v místech, kde minulý týden hodně pršelo. Jde hlavně o západ Čech. U lesních jezírek, na hrázích rybníků a v místech poblíž vody lze najít růžovky, ale i některé hřibovité houby. ČTK to řekl Jan Borovička z České mykologické společnosti.

“Houby spíš nerostou, ale lokálně se sem tam dá houba najít, i když je sucho,” uvedl Borovička. Ideální by podle něj bylo, kdyby se venkovní teploty držely kolem 20 stupňů Celsia a zapršelo by. Největší šance na úspěch mají houbaři v podhorských oblastech, kde se stahuje voda.

Nejčastěji mohou milovníci hub narazit na muchomůrku růžovku, která se dá ovšem lehce splést s prudce jedovatou muchomůrkou tygrovanou. “Otravy jsou každoročně,” dodal Borovička. Z hřibovitých hub se dají najít křemenáče, hřiby kováře a v listnatých lesích i hřiby dubové.

Na hodnocení houbařské sezony je zatím brzy. Podle Borovičky letos dobře rostly jarní houby. “Pak ale přišlo sucho a velká vedra, což růst zastavilo. Očekáváme s napětím, co se stane,” řekl Borovička. Loňská sezona byla poměrně dobrá. Před dvěma lety ale houbaři na první plošnější růst hub čekali až do srpna, houbám tehdy nesvědčilo dlouhodobé horko bez dešťů.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme