Rozesílání roušek seniorům prověřují ochránci osobních údajů

24. září 2020·Zprávy·Barbora Pisingerová

Foto: Shutterstock

Rozesílání ochranných prostředků seniorům prostřednictvím České pošty prověřuje Úřad pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ). Na twitteru to uvedl předseda ÚOOÚ Jiří Kaucký. Odpověděl tak redaktorovi Lidových novin Tomáši Nahodilovi, který se na twitteru ptal, na základě jakého zákonného zmocnění předalo ministerstvo vnitra České poště osobní údaje obyvatel pro doručení roušek a respirátorů. Na twitterové vzkazy upozornil server iROZHLAS.cz.

Nahodil uvedl, že v usnesení vlády o rozesílání roušek není informace, na základě jakého zákona vláda ministerstvu vnitra tuto povinnost uložila. Ministerstvo přitom pro rozeslání balíčku využilo osobní údaje seniorů, a to bez jejich souhlasu. Jména, příjmení a adresy lidí od 60 let ministerstvo navíc předalo České poště.

Kaucký napsal, že otázka by měla směřovat na ministerstvo vnitra, které je správcem osobních údajů. “Rozesílání respirátorů prostřednictvím České pošty prověřujeme od jeho začátku. V této chvíli nelze dále komentovat, coby předseda navíc do procesu vstupuji až ve formě druhoinstančních rozhodnutí,” doplnil.

Hana Malá z tiskového odboru ministerstva vnitra s odkazem na usnesení vlády uvedla, že ministerstvo vygenerovalo potřebný soubor údajů. Doplnila, že resort se opírá o zákon o evidenci obyvatel, podle kterého je ministerstvo “uživatelem veškerých údajů vedených v informačním systému, pokud je to nezbytné pro výkon jeho působnosti.”

V rozsahu působnosti ministerstva vnitra vidí ale problém právník specializovaný na ochranu soukromí Jan Vobořil. “Rozesílání ochranných pomůcek do působnosti ministerstva vnitra nespadá,” uvedl pro iROZHLAS. Definitivně tak věc vyjasní právě až řízení před ÚOOÚ.

Rozesílání roušek už dřív vyvolalo spor mezi ministrem vnitra Janem Hamáčkem (ČSSD) a Státním ústavem pro kontrolu léčiv (SÚKL). Podle ústavu pošta porušila při rozesílání zákonné požadavky na distribuci a technické normy zdravotnických prostředků, které lze distribuovat jen v ochranných obalech a s informací od výrobce. Česká pošta se hájí tím, že převzala ochranné pomůcky, nikoli zdravotnický materiál.

Hamáček řekl, že SÚKL neměl kompetenci k provedení kontroly a zvažuje podání trestního oznámení na ústav kvůli šíření poplašné zprávy. Roztržku se snaží uklidnit ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO), jedná s oběma stranami sporu.

Zprávy - další články

Doporučujeme