Rozloučení s Gottem je zatím klidné, hlásí policie i záchranáři

11. října 2019·Zprávy·Karolína Stránská

Lidé se zapisují do kondolenčních knih u paláce Žofín v Praze, kde se 11. října 2019 konalo veřejné poslední rozloučení s Karlem Gottem. Zpěvák zemřel 1. října ve věku 80 let.

Veřejné rozloučení s Karlem Gottem v paláci Žofín se podle pražské policie a záchranné služby zatím i přes mimořádný zájem veřejnosti odehrává bez problémů a incidentů. Fronta, která se od časného rána vytvořila od Slovanského ostrova přes most Legií na Janáčkovo nábřeží na druhém břehu Vltavy, postupuje rychle. Také dopravní situace v okolí zůstává klidná a centrum hlavního města je vzhledem k předvíkendovému provozu relativně dobře průjezdné.

“Zatím je to v poklidu, bez komplikací. Jsme rádi, že lidé uposlechli výzev, nejezdili k Žofínu autem a využili metro k Andělu,” řekla ČTK po 09:00 mluvčí pražské policie Eva Kropáčová.

Pražský dopravní podnik na twitteru ráno napsal, že provoz tramvají kolem Národního divadla je zatím klidný, fronta návštěvníků posledního rozloučení aktuálně sahá těsně za most Legií. “Doporučujeme návštěvníkům dojít od stanice metra Anděl,” uvedl dopravce, který tuto informaci od rána hlásí i ve stanicích metra. Ve stanici Anděl ve čtvrtek nalepil na informační cedule směrovky k poslednímu rozloučení s Gottem. Mezi Národním divadlem a Mánesem dnes po celý den nejezdí tramvaje.

Také záchranáři zatím hodnotí situaci jako bezproblémovou. “Vše je v poklidu, lidé čekají spořádaně. Zatím jsme ošetřili pouze jednoho pacienta, který ale nebyl z řad návštěvníků,” řekla ČTK jejich mluvčí Jana Poštová, která situaci sleduje přímo u Žofína. Záchranná služba kvůli Gottově rozloučení posílila běžný provoz o tři záchranářské posádky, spolupracuje s Českým červeným křížem, dva zdravotníci jsou přímo v paláci.

Žofín se otevřel dnes v 08:00, rozloučení s Gottem oficiálně skončí ve 22:00, ale v případě velkého zájmu bude palác otevřen až do půlnoci. K rakvi s ostatky přicházejí stovky lidí, kteří přijeli z celé republiky i ze zahraničí. V sobotu se koná ve svatovítské katedrále smuteční mše pro pozvané hosty, v zemi bude státní smutek. Gott, nejslavnější český zpěvák uplynulých desetiletí, zemřel po těžké nemoci 1. října.

Zprávy - další články

Doporučujeme