Rozloučení s Karlem Gottem: Jak je to s občerstvením, toaletami a jak blízko k rakvi se lidé dostanou?

11. října 2019·Zprávy·Barbora Pisingerová

Rakev s ostatky Karla Gotta v pražském paláci Žofín krátce předtím, než zde 11. října 2019 začne rozloučení veřejnosti se zpěvákem. Karel Gott zemřel 1. října ve věku 80 let.

Posledního rozloučení s Karlem Gottem se v pátek na pražském Žofíně účastní tisíce lidí. Dlouhé fronty však přinášejí i řadu problémů. Jak je to s toaletami, občerstvením, kam přijdou květiny a kde můžete napsat svůj vzkaz do kondolenční knihy? Na otázky odpovídal šéfredaktor Frekvence 1 Luboš Procházka, který je přímo na místě.

Toalety

Mnoho lidí, kteří by se rádi posledního rozloučení s mistrem zúčastnili, napadá řada organizačních otázek. Když budou stát v dlouhé frontě a budou si například potřebovat odskočit, nepřijdou o své místo? Podle Luboše Procházky to naštěstí nehrozí.

“Po celou dobu té fronty je i několik policejních hlídek, a pokud je to skutečně nevyhnutelné, že musíte na toaletu, tak tu hlídku požádáte, ona vás k ní vezme a na to místo, nebo do toho sektoru, kde jste byli, vás následně vrátí. Není to problém,” uklidnil mistrovy fanoušky.

Občerstvení

Na místě je prý vyřešené také občerstvení pro všechny, kterým by se snad začalo dělat nevolno. “Záchranáři a Červený kříž, kteří monitorují dění ve frontě, mají termosky s čajem a pokud vím, tak i s kávou. Takže ano, toto je zařízeno, a pokud by například někdo byl cukrovkář a neměl delší čas jídlo, tak oslovit lékaře a říci si: ‘Prosím vás, jsem cukrovkář, stojím tu hodinu a čtvrt a potřeboval bych do něčeho kousnout.’ Oni to zařídí, nebo se nějakým způsobem domluví se záchranáři na nějakém prášku nebo na něčem, co tu situaci zklidní,” popsal Procházka.

Květiny

A kam přijdou květiny? “Je to tak, že vy je můžete pokládat přímo pod tu rakev, nebo na obrovské stoly uprostřed velkého sálu Žofína. Byl jsem svědkem toho, že když se ty stoly naplnily, tak pohřební služba a jejich zaměstnanci, kterých je na místě hodně, naložili řadu těch květin a převezli je do Zahrady Kinských na Praze 5, kde je pokládají k pietními místu. Do noci tam budou odvezeny všechny květiny. Takto se domluvila rodina s Žofínem i s Úřadem vlády, který je organizátorem posledního rozloučení,” uvedl.

Lidé, kteří trpí alergií na pyl, by však raději měli být opatrní. “Došlo tam dokonce ke kolapsu jednoho policisty, který měl alergickou reakci na květiny,” uvedl Procházka. Nyní už je prý situace ovšem lepší a prostor je větraný dostatečně.

Výzdoba

“Ta pestrost je ohromná. Výzdoba přímo od rodiny a státu, to jsou kaly, a musím říct, že to vypadá nádherně. Jeden z prvků jeviště, kde je rakev a mimo jiné i státní vyznamenání Karla Gotta, je Houslový klíč z bílých květin. To je prvek, který nepřehlédnete,” popsal šéfredaktor.

Rakev je uzavřená

Rakev s mistrovými ostatky je prý uzavřená, což prý vyvolalo mezi některými lidmi pochybnosti o tom, zda je Karel Gott skutečně uvnitř. “To je téma, které řada novinářů řešila a komunikovala i s pohřební službou. Odpověď zněla jednoznačně, že by to byl podvod na lidi,” uvedl.

A jak blízko se k mistrovi jeho fanoušci dostanou? “Velmi blízko. V podstatě když se dostanete ke katafalku, tak on je před vámi na padesát centimetrů. Ale všude je ochranná služba i organizátoři, a ti vám pomohou například i položit květinu,” popsal Procházka. Zároveň uvedl, že na místě fungují i tzv. usměrňovači, kteří dbají na to, aby lidé plynule postupovali a nezdržovali ostatní.

Kondolenční knihy

Zájem o zápis do kondolenčních knih je prý obrovský. “Ty knihy jsou úplně venku. Když budete odcházet ze Žofína směrem ke Galerii Mánes, jsou tam velké stoly, několik tužek a knihy. U nich se tvoří velké fronty. Takže ten, kdo nechce stát tu frontu, odchází z areálu pryč. Kdo chce, tak tu frontu musí vystát, ale i tam jsou organizátoři,” uvedl Procházka.

Bertramka

Nazmar podle něj nepřijdou ani dary, které lidi nosí přímo k Bertramce. “Podle informací Frekvence 1 si zástupce rodiny ta přání a vše projde. Co si bude chtít vzít, to si vezme a technické služby budou ulici uklízet v pondělí,” řekl. “Například u prezidenta Havla to bylo tak, že z toho vosku ze svíček z pietních míst se dělalo velké srdce,” uvedl Procházka. Rodina Karla Gotta však zatím žádné podobné plány nezveřejnila.

Provoz v ulici, ve které mistrova rodina žije, prý nijak uzavřít nejde. “Nelze, protože ta ulice je veřejná. Ta vila je na konci ulice. Vila je chráněná, ta má svoji bezpečnostní službu. Ulice uzavřít nejde, protože na ní jsou nalepeny další domy a ti lidé by se domů nedostali,” nechal se slyšet Luboš Procházka.

Zprávy - další články

Doporučujeme