Ruskem otřásla tragédie na dětském táboře

23. července 2019·Zprávy·Karolína Stránská

Nejméně čtyři děti přišly o život při požáru na letním táboře v Chabarovském kraji na východě Ruska. Krajské úřady vyhlásily od středy třídenní smutek. Nad tragédií se rozhořčil premiér Dmitrij Medveděv, který nařídil zjistit, kdo povolil tábor, kde se tak zásadně porušovaly bezpečnostní předpisy. Případem se zabývají vyšetřovatelé, kteří už zadrželi ředitele a vlastníka tábora.

Požár v táboře vypukl v noci na dnešek. Shořelo 20 z 26 stanů, ve kterých trávily prázdniny skoro dvě stovky dětí ve věku od sedmi po 15 let, další stovky byly v chatkách.

Hasiči na místě požáru našli tělo mrtvé dívky, která by dnes oslavila jedenácté narozeniny. Další tři vážně popálené děti – dvě dívky a chlapec – zemřely na jednotce intenzivní péče. Zranění se ukázala neslučitelná se životem, napsala agentura Interfax.

Kontroloři neměli k fungování tábora vážnější výhrady, hájí se ředitel tábora Maxim Kuzněcov. “Uskutečnila se plánovaná kontrola, která nařídila odstranit menší závady v dokumentech. Jiné výhrady nebyly. Loni tuto část tábora, stanovou, osobně kontroloval gubernátor spolu s krajským policejním náčelníkem,” řekl šéf tábora televizi RBK.

Krajská zmocněnkyně pro práva dětí téže stanici naopak řekla, že vedení tábora vědomě kontrolory oklamalo. Ti pak nabyli dojmu, že stany jsou určeny k hraní, a ne ke spaní. Prezidentova zmocněnkyně Anna Kuzněcovová podle agentury TASS usoudila, že kontroly byly formální, ačkoliv si měly hledět možného ohrožení dětí.

Premiér Medveděv kritizoval před kamerami přímo gubernátora Chabarovského kraje, který mu prý tvrdil, že o existenci tábora nikdo nevěděl.

Zprávy - další články

Doporučujeme