Rychetský: Pokud si někdo zaslouží pohřeb se státními poctami, je to Chramostová

6. října 2019·Zprávy·Barbora Pisingerová

Předseda Ústavního soudu (ÚS) Pavel Rychetský. (Foto: ČTK)

Pokud si někdo zaslouží pohřeb se státními poctami, je to právě Vlasta Chramostová, uvedl dnes předseda Ústavního soudu a signatář Charty 77 Pavel Rychetský ve vyjádření, které poskytl ČTK. Reagoval tak na nedělní úmrtí divadelní a filmové herečky a rovněž signatářky Charty 77 Vlasty Chramostové. Pohřeb se státními poctami připravuje vláda ve spolupráci s rodinou pro zpěváka Karla Gotta, který zemřel v úterý.

“Po Standovi (Milotovi, manželovi Chramostové) zemřela dnes i Vlasta Chramostová. Opustila nás nejen skvělá herečka, ale i statečná žena, ke které mě vázalo dlouholeté přátelství datované ještě z dob disentu. Pokud si někdo zaslouží pohřeb se státními poctami, je to nepochybně právě Vlasta Chramostová,” uvedl Rychetský v prohlášení.

Termín, místo ani podoba posledního rozloučení s Chramostovou nejsou zatím známy, Národní divadlo, kde herečka působila, ale zvažuje, že se do něj zapojí. Divadlo také vyvěsí černou vlajku.

Poslední rozloučení s Karlem Gottem pro veřejnost bude v pátek 11. října od 08:00 do 22:00 v Praze na Žofíně. Zádušní mše v pražské katedrále sv. Víta následující den od 11:00 bude sloužit pražský arcibiskup Dominik Duka, tato mše bude pro zvané.

Úřad vlády při přípravách pohřbu zpěváka spolupracuje také s policií i armádou, protože očekává obrovský zájem veřejnosti. “Detaily nemám, dělají to kolegové. Nejdůležitější je (Gottova) rodina, respektujeme přání rodiny,” uvedl v sobotu Babiš.

Úmrtí Vlasty Chramostové dnes předseda vlády označil za velmi smutnou zprávu. “Odešla vynikající herečka a statečná žena,” uvedl na twitteru.

Zprávy - další články

Doporučujeme