S deštěm pomine riziko požárů, výstraha skončí v pondělí ráno

28. dubna 2019·Zprávy·Lukáš Vaněk

Požáry hrozí na Moravě, Vysočině a severovýchodě Čech do pondělního rána. Pak riziko pomine díky dešti, který v neděli a v noci přejde přes ČR. Původní výstraha před požáry, kterou Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) vydal v sobotu, platila do odvolání.

Na východě se vyskytuje déšť, který se bude během dnešního dne a noci na pondělí rozšiřovat do celé severovýchodní poloviny území. Od severovýchodu se proto postupně sníží riziko vzniku a šíření požárů,” uvedl v neděli ČHMÚ. Výstraha pro kraje Pardubický, Královéhradecký, Zlínský, Olomoucký, Moravskoslezský, Jihomoravský a pro Vysočinu platí do pondělních 06:00.

V pondělí by mělo na většině území ČR pršet, na horách na severu budou srážky i vydatnější. Na Moravě a ve Slezsku budou srážky později jen místy, vyplývá z předpovědi počasí na pondělí.

Lidé by při vyhlášení rizika požárů neměli rozdělávat oheň v lesích a parcích, vypalovat trávu ani odhazovat nedopalky, používat v přírodě přenosné vařiče nebo grily na dřevěné uhlí. Meteorologové také doporučují úsporné hospodaření s vodou.

Výstraha před požáry začala kvůli přetrvávajícímu nedostatku srážek platit pro celou republiku před týdnem v neděli. Podle čtvrtečního vyjádření rektora České zemědělské univerzity Petra Skleničky chybí v krajině téměř roční úhrn srážek. Předpokládá, že i letošek bude extrémně suchý a teplý. Pokud bude tento stav pokračovat, dopady na zemědělskou produkci, kondici lesů i stav vodních toků budou tvrdé, dodal. O tom, jaké letos sucho bude, rozhodnou srážky v nadcházejících týdnech.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme