S vraždou Kuciaka neměl nic společného. Nevím proč ho policie do toho zatáhla, tvrdí matka sebevraha

22. října 2018·Zprávy·Lukáš Vaněk

Zdroj: Úrad špeciálnej prokuratúry

Muž z identikitu, který zveřejnila slovenská policie v kauze zavraždění novináře Jána Kuciaka, spáchal sebevraždu. Matka bývalého podezřelého však tvrdí, že její syn neměl s vraždou novináře nic společného. Bývalý vyšetřoval Jozef Šátek pro slovenský deník Nový čas dokonce uvedl, že postup policie byl nezákonný.

24letý Ronald Rigó byl nalezen oběšený ve středu 17. října. Jeho matka ho našla na půdě domu, kam se po propuštění z cely odstěhoval. Policie jej totiž zahrnula do okruhu podezřelých z vraždy novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové.

Matka podezřelého, jehož podobiznu policie zveřejnila několik dnů před razií, byla partnerkou jednoho z podezřelých, Miroslava Marčeka, jenž měl do obce Veľká Mača přivézt střelce Tomáše Szabóa. Podle matky však její syn ani jednou jejího partnera neviděl a o vraždě neměl nejmenší tušení. “Nevím, proč ho do toho zatáhli. Neznal Miru ani údajného střelce Szabóa,” uvedla matka pro Nový čas.

Podle matky její syn a jeho přítelkyně zkusili společné bydlení v Žilině. “Pronajali si tam byt a Ronald měl jít na pohovor do práce. Odtud ho vytáhlo devět zakuklenců v pyžamu před dům a sebrali ho,” prozradila.

Po propuštění se Ronald do Žiliny už vrátit nechtěl, protože nesnesl to ponížení. Dokonce mu přestal fungovat i vztah s jeho přítelkyní, načež se kvůli tomu rozešli. Proto se usadil na samotě a nevycházel mezi lidi. “Naposled mi pověděl, že ho v životě nikdo tak neponížil,” dodala matka, která dodnes nechápe, proč byl její syn podezřelý. “Prý ho viděli dva dny před Kuciakovým domem ve Velké Mači a dostali tip, že zbraň se nachází u něj doma. Tak ho eskortovali ze Žiliny v pyžamu. Když se to nepotvrdilo vzali ho do Nitry, potom do Trnavy a nazpět do Nitry. Nechali ho do večera v cele a stále ho upozorňovali, že mu hrozí 25 let a ať se přizná,” doplnila.

Svůj názor na postup policistů má i bývalý vyšetřovatel Jozef Šátek, podle něhož si policisté a prokurátoři vytipovali osobu a udělali identikit. “Věděli přesně, o koho jde. Věděli, že to je osoba, která možná okrajově zasahuje do skupiny a přes tento identikit se snažili nabudit tu skupinu, aby spolu mluvila a oni si to mohli zaznamenat. Takový postup je nezákonný,” upozornil Šátek v Novém Čase.

Oni udělali policejní provokaci a přes ni zajistili nějaké další důkazy. Já tvrdím, že takové důkazy jsou neplatné. A to, že zacházejí s osudy lidí takovým způsobem, to je cynismus. Ať se jedná o kohokoli, má právo na čest, důstojnost a ochranu. A nikdo, ani vyšetřovatelé té nejzávažnější vraždy nemají právo takto zacházet s lidmi,” shrnul bývalý vyšetřovatel.

Zprávy - další články

Doporučujeme