Ruský novinář Babčenko je naživu, jeho vraždu zinscenovali

30. května 2018·Zprávy·Barbora Pisingerová

Arkadij Babčenko. Zdroj: Reprofoto Youtube / Andrey Tarakanov

Ruský novinář Babčenko, o jehož smrti psala média, je naživu. Ukrajinské úřady uvedly, že zabránily jeho vraždě nařízené ruskými tajnými službami.

Ruský opoziční novinář Arkadij Babčenko, o jehož vraždě v úterý informovala média, je naživu. Ukrajinská tajná služba SBU se o plánovaném útoku, který podle ní nařídily ruské tajné služby, věděla a v rámci zvláštní operace jí zabránila. Na tiskové konferenci to dnes oznámil šéf SBU, píší ukrajinská média. Novinář Babčenko v přímém přenosu poděkoval ukrajinským úřadům, že mu zachránily život.

Organizátora novinářovy vraždy, ukrajinského občana a prostředníka ruských tajných služeb, zatkly ukrajinské bezpečnostní složky dnes odpoledne v Kyjevě, uvedl podle agentury Interfax-Ukrajina šéf SBU. Organizátor vykonavateli útoku nabídl jako odměnu 30 tisíc amerických dolarů (670 tisíc korun) a jako zálohu mu vyplatil 15 tisíc dolarů. Samotný prostředník zločinu podle Hrycaka dostal od ruské strany 10 tisíc dolarů.

Nečekaný výstup

“Mohl bych vyjádřit soustrast rodině Arkadije Babčenka, ale neudělám to,” řekl šéf SBU před shromážděnými novináři. Místo toho pozval ruského novináře do sálu.

Na tiskové konferenci se Babčenko omluvil zejména své manželce za to, jakým “peklem si musela projít”. Ani ona nevěděla, že jeho smrt je součástí operace tajných služeb. Ukrajinská SBU o plánovém útoku na novináře a kritika Kremlu, který podle ní nařídily ruské tajné služby, věděla a v rámci zvláštní operace vraždě zabránila a zadržela jednu osobu.

“Zvláště se omlouvám své ženě. Je mi to líto, ale nebyla jiná možnost. Operace se připravovala dva měsíce. Já jsem se to dozvěděl před měsícem. Celý měsíc jsme pak byli v kontaktu, přemýšleli jsme, pracovali společně. Výsledkem operace bylo zadržení jedné osoby,” prohlásil Babčenko, když se nečekaně objevil vprostřed tiskové konference ukrajinských tajných služeb.

Babčenka přitom v úterý nalezla u vchodu do svého kyjevského bytu právě jeho manželka. Měl být několikrát střelen do zad a zemřít cestou do nemocnice. Jak poznamenala BBC, bližší podrobnosti o tom, jak přesně byla vražda zinscenovaná, zatím nebyly známy.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme