Schillerová zveřejnila tabulku poskytnuté pomoci státem v době pandemie. Některé položky s restrikcemi nesouvisí

13. ledna 2021·Zprávy·Lenka Skrzeczkova

Ministryně financí Alena Schillerová (ANO). (Foto: ČTK)

Podle ministryně financí Aleny Shchillerové (ANO) stát loni výrazně podpořil pandemií zasaženou českou ekonomiku. Dokonce na Twitteru zveřejnila přehled poskytnuté pomoci, bohužel obsahuje i položky, které s pomocí podnikatelům a domácnostem nemají moc společného. Upozornil na to Deník N.

Vláda na jaře slíbila, že dá do ekonomiky až 1,2 biliony korun, což by znamenalo čtyřikrát větší číslo. “Když dáte takový veřejný závazek, všichni budou očekávat, že bude naplněn. Já jsem také z počátku byla svým způsobem nadšená, když vláda oznámila, že chce tyto peníze co nejrychleji dostat do ekonomiky,” uvedla pro Deník N hlavní ekonomka Raiffesenbank Helena Horská. Realita ale byla jinde. “Projevila se neochota, složitost a byrokratický přístup a špatné nastavení lidí, kteří rozhodují,” dodala.

Bohužel naplněna byla jen polovina slibované částky. “Když to sečtu, je spolu s daňovými úlevami v rozsahu 24 miliard korun celková přímá pomoc ze státního rozpočtu 143,3 miliardy. Je to necelá polovina vládou slibované částky,” doplnila pro Deník N Horská.

Položky které nemají s restrikcemi nic společného

“Jen na kompenzační bonus 24 miliard, na Ativirus 37 miliard a na ošetřovném dvanáct miliard korun,” napsala na Twitter Schillerová. S těmito čísly se oháněl i premiér Andrej Babiš ve svém nedělním Čau lidi.

Podle Deníku N data které zveřejnila ministryně financí ale obsahují položky, které nemají s restrikcemi v pandemii nic společného. Seznam je tvořen třemi hlavními okruhy. Největší je podpora firem a domácností, na kterou stát dal 184,2 miliardy korun. 55 miliard pak dal do zdravotnictví na nákup pomůcek, oddlužení nemocnic nebo navýšení odměn zdravotníkům. Bohužel třeba většina z této položky se za podporu firem a domácností označit nedá.

Velká položka, která s covidem nemá nic společného je tzv. rouškovné pro seniory. Každý důchodce dostal v prosinci jednorázový příspěvek 5 000 korun. Podle Deníku N vláda tento krok vysvětlovala tím, že pandemie má na seniory také určité dopady. To se ale nelíbilo části opozice, která to brala jako marketingový tah, jak si před krajskými volbami nahnat voliče. Podle zveřejněné tabulky to stát ve výsledku stálo patnáct miliard korun. “Příspěvek důchodcům nijak nesouvisel s covidem. Nebylo prokázáno, že by došlo k nějakému významnějšímu nárůstu cen spotřebního koše oproti jiné části populace. To s covidem opravdu nesouvisí,” řekla pro Deník hlavní ekonomka.

Naopak za jednu z domácích položek můžeme označit slíbené odměny pro zdravotníky v první linii. Podle České televize na to šlo z veřejných peněz jedenáct miliard. Podporu ale doprovázely značné komplikace. Většinou ji lékaři a sestřičky dostali s velkým zpožděním až v říjnové výplatě.

Zprávy - další články

Doporučujeme