Šéf Cermatu na koberečku. Má vysvětlit, proč byla v maturitním testu chyba

29. května 2018·Zprávy·Lukáš Vaněk

shutterstock

Ministr školství v demisi Robert Plaga (ANO) se dnes setká s ředitelem Cermatu Jiřím Zíkou. Chce od něj vysvětlit, proč byla v letošním maturitním testu z češtiny chyba, kvůli níž se musely zpětně přehodnotit výsledky státní maturity. Podle některých médií hodlá ministr Zíku odvolat už nyní, i když v čele Cermatu má skončit v prosinci. Po schůzce svolal ministr tiskovou konferenci.

V jedné z otevřených otázek maturitního testu z češtiny byly dvě možné správné odpovědi namísto avizovaného jediného správného řešení. Cermat nyní některým žákům vystaví nová vysvědčení a nové výpisy testů. Oprava pomohla 147 žákům. Zíka ČTK řekl, že maturitní test prošel několika kontrolami odborníků a všichni tvrdili, že je v nich vše správně.

Chybu měl Cermat na jaře také v testech jednotných přijímacích zkoušek.

Centrum pro zjišťování výsledků vzdělávání (Cermat) je příspěvková organizace, kterou zřídilo ministerstvo školství v roce 2006. Základním úkolem instituce je organizovat a hodnotit maturitní zkoušky. Od roku 2017 připravuje také jednotné přijímací zkoušky na střední školy.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme