Šéf chlebské zoo Franěk se omluvil za výroky o Meghan

22. května 2018·Zprávy·Lukáš Vaněk

Zdroj: René Franěk (Facebook)

Ředitele zoologické zahrady v Chlebech na Nymbursku a člen nymburské oblastní rady ODS René Franěk se na facebookovém profilu středočeského regionálního sdružení ODS omluvil za svůj příspěvek na sociálních sítích týkající se sobotní svatby britského prince Harryho s americkou herečkou Meghan Markleovou.

Franěk na svém facebooku reagoval na otázku, proč na královskou svatbu nepozvali českého prezidenta Miloše Zemana. “Když si následník bere cikánku, co by tam dělal?” napsal člen ODS. Sklidil kritické reakce od některých uživatelů facebooku, kteří ho označili za rasistu.

Omlouvám se za nemístný výrok, který jsem zveřejnil na facebooku a který vyznívá jako nevhodná narážka na barvu pleti. Byl to nepovedený pokus o vtip,” zveřejnilo regionální sdružení na svém facebooku. Pod omluvou je podepsaný Franěk, který má zablokovaný svůj soukromý profil. Vyjádření Fraňka se ČTK opakovaně nepodařilo získat.

Omlouvám se za nemístný výrok, který jsem zveřejnil na facebooku a který vyznívá jako nevhodná narážka na barvu pleti. Byl to nepovedený pokus o vtip. René Franěk

Zveřejnil(a) Regionální sdružení ODS Středočeský kraj dne 22. květen 2018

K omluvě vyzval Fraňka předseda ODS Petr Fiala. Uvedl, že pokud se Franěk neomluví, nemůže být nadále členem ODS. “Rasistické urážky pana Fraňka na sociálních sítích jsou nepřijatelné. Jeho názory nejsou v souladu s našimi hodnotami. Pokud se za své nechutné výroky neomluví, nemůže být nadále členem ODS,” uvedl v pondělí Fiala.

Matka Meghan Markleové, která se v sobotu sňatkem s princem Harrym stala vévodkyní ze Sussexu, je Afroameričanka. Otec nevěsty má nizozemské kořeny.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme