Šéf ruských celníků a známý Putina pomáhal s pašováním. V jeho vile našli milióny!

28. července 2016·Zprávy·Redakce

Agenti ruské tajné služby FSB a vyšetřovatelé prohledali vilu a kancelář Andreje Beljaninova, který deset let stojí v čele ruských celníků. Našli zde miliony rublů i statisíce dolarů a eur.

Případ podle deníku Kommersant souvisí s pašováním luxusního alkoholu petrohradským miliardářem Dmitrijem Michalčenkem, jehož partner se rozhodl spolupracovat s vyšetřovateli a vypovídal proti celníkům.  V Beljaninově přepychové vile se nic nezákonného nenašlo, ale ukázalo se, že v krabicích od bot schovával 9,5 milionu rublů (asi 3,5 milionu Kč), 390.000 dolarů (asi 9,5 milionu Kč) a 350.000 eur (asi 9,5 milionu Kč).

Beljaninov tvrdí, že jde o soukromé úspory z dob, kdy se po odchodu ze služeb státní bezpečnosti věnoval podnikání. Vyšetřovatelé to slibují prověřit. Sám Beljaninov i jeho podřízení podle listu v případu dosud figurují pouze jako svědci, nicméně v posledních letech jde přinejmenším o druhý pokus tajných agentů a vyšetřovatelů dostat šéfa celní správy. 

Beljaninov se podle tisku seznámil s nynějším prezidentem Vladimirem Putinem v době, kdy oba sloužili sovětské rozvědce ve východním Německu. Za pokořující domovní prohlídkou tak politolog Stanislav Belkovskij vidí “generační obměnu v prezidentově okolí, kde už starší pokolení už nebude mít tak neotřesitelný vliv jako dříve”. Stanici Echo Moskvy řekl, že se Putin začal zbavovat starých kamarádů, s nimiž si ještě tykal. 

Zprávy - další články

Doporučujeme