Senátní návrh ústavní žaloby na Zemana už je ve Sněmovně

31. července 2019·Zprávy·Barbora Pisingerová

Senátní návrh ústavní žaloby na prezidenta Miloše Zemana už je ve Sněmovně. Poslanci jej obdrželi ve středu. Pokud dolní komora o návrhu nerozhodne do tří měsíců, takzvaně by spadl pod stůl. Předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO) ale míní, že bude vůle návrh žaloby projednat.

Návrh ústavní žaloby je podle informací na sněmovním webu formálně veden jako zpráva. Organizační výbor by tedy měl určit výbor, který ji nejprve posoudí a může dát doporučení plénu ke schválení. Následně by se návrh měl dostat na schůzi Sněmovny, která hlasuje o schválení zprávy. “Případně může vzít zprávu pouze na vědomí,” stojí ve vysvětlení legislativního procesu.

Vondráček předpokládá, že půjde o jeden z bodů programu první schůze v září po nynějších prázdninách. V pondělí ČTK řekl, že tříměsíční lhůta je podle jeho názoru dostatečná a i vzhledem k mediálnímu zájmu se nestane, že marně uplyne.

Aby se ústavní žaloba dostala k Ústavnímu soudu, musela by pro návrh hlasovat aspoň třípětinová většina, tedy nejméně 120 poslanců. S ohledem na rozložení sil v dolní komoře, kde má většinu vládní koalice ANO a ČSSD s podporou KSČM, a také s ohledem na pozice hnutí SPD to není pravděpodobné.

Zeman už dříve označil návrh žaloby za ústavní negramotnost a odmítl tvrzení, že jsou jeho kroky v rozporu s ústavou. Vondráček míní, že se návrh “nepovedl”.

Návrh žaloby je založen na tom, že Zeman podle jejích tvůrců svými skutky ústavu porušuje. Konkrétně se v návrhu prezidentovi vytýká osm případů jednání, od nečinnosti v případě jmenování či odvolání členů vlády po vystupování v rozporu s oficiální českou zahraniční politikou.

Podnětem k žalobě bylo údajné ovlivňování justice prezidentem a zaměstnanci Hradu. Nejnověji k případům přibylo Zemanovo otálení s odvoláním Antonína Staňka (ČSSD) z čela ministerstva kultury.

V Senátu pro návrh ústavní žaloby na prezidenta hlasovalo 48 ze 75 přítomných senátorů, potřeba bylo nejméně 45 hlasů. Proti bylo 20 senátorů, sedm se hlasování zdrželo.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme