Senátoři STAN chtějí obvinit prezidenta Zemana z velezrady

17. května 2018·Zprávy·Lukáš Vaněk

Senátoři z klubu Starostů a nezávislých se rozhodli zahájit přípravu materiálů, které by měly vést k obvinění prezidenta Miloše Zemana z velezrady. Důvodem jsou Zemanovy výroky o výrobě novičoku v Česku. Na dnešní tiskové konferenci v Senátu to řekl místopředseda klubu Jiří Šesták (STAN). Zeman podle klubu STAN ohrozil bezpečnost českých občanů.

Zeman počátkem května uvedl, že podle Vojenského zpravodajství se v Česku vyráběl novičok, podle Bezpečnostní informační služby nikoliv, a že se přiklonil ke zprávě armádní tajné služby. Jeho vyjádření využil Kreml ke zpochybnění britského tvrzení, že novičok, kterým byl v březnu v Británii otráven dvojitý agent Sergej Skripal, pocházel z Ruska.

Případný nepřítel nebo teroristická organizace tak podle Šestáka nyní vědí, k čemu se připravují české protichemické síly, k čemu a na jaké látky jsou připraveny a na jaké nikoli. Senátní klub STAN má 12 členů, návrh obžaloby může předložit nejméně jedna třetina senátorů, tedy 27 zákonodárců. Klub ODS má deset členů, klub KDU-ČSL 16 členů.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme