Šestá Češka má pozitivní test na koronavirus. Diagnózu ale musí ještě potvrdit SZÚ

4. března 2020·Zprávy·Barbora Pisingerová

Žena z Prahy, která má pozitivní test na nákazu novým typem koronaviru, se podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) nechala testovat v soukromé laboratoři a neinformovala hygieniky.

Výsledek jejích testů proto musí potvrdit Národní referenční laboratoř Státního zdravotního ústavu, uvedl na twitteru. Měl by být známý dnes odpoledne. Preventivně byli dáni do domácí karantény žáci první a třetí třídy Základní školy Antonína Čermáka v Praze-Bubenči, kterou navštěvovaly děti pravděpodobně nakažené ženy.

“Žena je nyní v karanténě v Nemocnici Na Bulovce, zbytek rodiny v domácí karanténě,”uvedl ministr. Děti chodily po návratu z Itálie dva dny do školy.

Ředitel školy Petr Karvánek ČTK řekl, že škola na čtvrtek vyhlásí ředitelské volno. Po zasedání krizového štábu a konzultaci z hygieniky bylo rozhodnuto, že není nutné školu zavřít a děti z ostatních tříd se budou dál učit.

‼️Dnes ráno se vyskytlo podezření na nákazu COVID-19 u jednoho z rodičů žáků na prvním stupni ZŠ Antonína Čermáka….

Zveřejnil(a) Praha 6 dne Středa 4. března 2020

“Třídy, které navštěvovaly děti postiženého rodiče, jsou v izolaci ve škole a rodiče byli vyrozuměni, aby si je ze školy vyzvedli,” uvedl ve středu ráno na twitteru primátor Zdeněk Hřib (Piráti). Městská část obyvatele vyzvala, aby sledovali případné příznaky, jako je horečka nebo kašel, v případě podezření mají kontaktovat svého lékaře telefonicky.

V Česku je zatím potvrzených pět případů nemoci COVID-19, kterou nový typ koronaviru způsobuje. Nakažené jsou dvě zahraniční turistky, jeden učitel z České zemědělské univerzity a dva lidé z Děčína, kteří byli společně lyžovat.

Všichni se nakazili v Itálii, která je po Číně a Jižní Koreji třetím největším ohniskem nemoci. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) na twitteru napsal, že k dnešnímu ránu bylo testováno 340 osob a pozitivní je stále jen pět případů.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme