Silnice jsou s opatrností sjízdné, kalamita v Jablonci trvá

11. ledna 2019·Zprávy·Lukáš Vaněk

Situace na českých silnicích je klidnější než v předchozích dnech, kdy dopravu mnohde zablokoval sníh a s ním spojené dopravní nehody. Většina silnic je v pátek s opatrností sjízdná, někde leží na vozovkách rozbředlý sníh. Ve vyšších polohách se mohou tvořit sněhové jazyky. Vyplývá to z vyjádření krajských silničářů a Informací ředitelství silnic a dálnic. Kalamitní stav v Jablonci nad Nisou potrvá nejméně do pondělí. Na deponii už bylo odvezeno skoro 800 tun sněhu. Hlavní tahy ve městě jsou průjezdné.

Silničáři v Ústeckém kraji vytrvale protahují silnice v Krušných horách a na Děčínsku. Frézy budou pracovat na Moldavě na Teplicku, kde platil kalamitní stav. Uzavřeno zůstává několik kratších úseků. Neprůjezdná je například silnice u Nakléřova nad Ústím nad Labem, u Malého Háje na hranici okresů Most a Chomutov, pracuje se na cestě z Moldavy do Mikulova.

V Libereckém kraji jsou silnice sjízdné se zvýšenou opatrností. Ve vyšších polohách hrozí tvorba sněhových jazyků a závějí. Motoristé by měli být opatrní také kvůli padajícím stromům, které nevydrží pod náporem sněhu.

V Karlovarském kraji jsou kvůli sněhovým jazykům uzavřeny tři úseky silnic v Krušných horách. Provoz v kraji po ránu komplikuje uzavírka dálnice D6 u Tisové ve směru na Karlovy Vary. Nehoda dvou nákladních aut je bez zranění, na místě se ale tvoří kolony.

Na jihočeských silnicích se v pátek ráno místy tvoří ledovka. Kolem Studené na Jindřichohradecku a ve vyšších polohách okresu Tábor u Mladé Vožice a Choustníku se tvoří sněhové jazyky.

Se sněhem musejí řidiči počítat také na komunikacích druhé a třetí třídy v okolí Poličky, Lanškrouna, Vysokého Mýta, Hlinska, Přelouče nebo v Železných horách. Na Lanškrounsku se ve vyšších polohách vlivem větru tvoří slabé sněhové jazyky. Silnice I/11 přes Suchý vrch je sjízdná se sněhovými řetězy.

Na Vysočině jsou hlavní tahy většinou mokré, na vedlejších silnicích leží ujetá nebo zledovatělá vrstva sněhu. Varování před kluzkou vozovkou platí i na dálnici D1.

Na Šumpersku a Jesenicku pokrývá cesty rozbředlý sníh. Ve vyšších polohách Olomoucka a Přerovska musí řidiči kvůli silnému větru počítat místy se sněhovými jazyky. Ty se tvoří také na Bruntálsku.

Zvýšenou opatrnost silničáři doporučují i na Blanensku. Ve vyšších polohách se mohou tvořit sněhové jazyky, silničáři upozorňují na možnost tvorby zmrazků. Opatrní by měli být řidiči také na silnicích nižších tříd v Brně, na Brněnsku, Vyškovsku a Znojemsku.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme