Silný vítr zasáhl Česko: Elektřinu nemá 7000 míst

24. října 2018·Zprávy·Karolína Stránská

zdroj: ČTK

Po nočním větru se bez proudu ocitlo téměř 7000 domácností na severovýchodě Čech. ČTK to sdělila mluvčí společnosti ČEZ Soňa Holingerová. Na několika tratích v Česku také nejezdí vlaky, důvodem jsou stromy popadané na tratě. Provoz vlaků byl zastaven ve Středočeském kraji na trati Pečky - Kouřim, kudy jezdí příměstské spoje na Prahu. Problémy jsou i na tratích v Libereckém, Královéhradeckém, Jihomoravském a Moravskoslezském kraji. Vyplývá to z informací na webu Českých drah. Varování Českého hydrometeorologického ústavu před silným větrem platí do 15:00.

Energetická společnost ČEZ v 6:00 ráno evidovala přes 20 poruch na vedení vysokého napětí a další poruchy na nízkém napětí. “Bez elektřiny je necelých 7000 odběrných míst. Jedná se především o oblast severovýchodních Čech. V terénu máme pracovníky poruchových služeb, kteří pracují na obnovení dodávky elektřiny,” sdělila Holingerová. Bez proudu jsou domácnosti na Jablonecku, Semilsku, Trutnovsku, Jičínsku, Děčínsku a Ústecku. Ve středních Čechách nejde proud na Benešovsku, Praze-východu, na Moravě pak na Šumpersku.

Mezi Pečkami a Kouřimí na Kolínsku nejezdí vlaky kvůli pádu stromu na trať. Zavedena je náhradní autobusová doprava, zastávky Zalešany, Plaňany zastávka a Chroustov ale náhradní autobusy neobslouží, uvedla na webu Pražská integrovaná doprava.

V Libereckém kraji nejezdí vlaky mezi Novým Borem a Českou Lípou. Ranní spoj zastavil před stromem spadlým na trať na vjezdu do České Lípy. Hasiči pracují na obnovení provozu na trati, předpokládané zprovoznění se čeká před 07:30. V Libereckém kraji byly po ránu problémy také na trati mezi Křižany a Karlovem pod Ještědem, vlaky nabíraly zpoždění.

V Královéhradeckém kraji je zastaven provoz na trati mezi Jaroměří a Dvorem Králové, ranní spoj zastavil před stromem spadlým na trať. V Jihomoravském kraji jezdí místo vlaků autobusy mezi Moravským Krumlovem a Bohuticemi. V Moravskoslezském kraji je provoz zastaven mezi Branticemi a Miloticemi nad Opavou a mezi Valšovem a Rýmařovem.

S následky nočního větru se potýkala také Vysočina. Do 6:00 se tam ale podařilo zprovoznit tratě Horní Cerekev – Počátky, Dobronín – Jihlava a Slavonice – Dačice.

Podle meteorologů může vítr v nárazech dosahovat 70 kilometrů v hodině, na Českomoravské vrchovině, v Pardubickém kraji a západu Jihomoravského kraje kolem 90 km/h a na horách na severu až 110 km/h. Vítr by měl zeslábnout odpoledne.

Zprávy - další články

Doporučujeme