Skauti přinesli betlémské světlo do katedrály svatého Víta

16. prosince 2018·Zprávy·Barbora Pisingerová

Čeští skauti přivezli 15. prosince 2018 do Českých Budějovic vlakem z Rakouska betlémské světlo, jeden z novodobých symbolů vánočních svátků. Plamínek zažehnutý v jeskyni narození Ježíše Krista vyzvedli v katedrále Neposkvrněného Početí Panny Marie v Linci. Z Českých Budějovic budou betlémské světlo rozvážet do dalších míst republiky. Letos se tato tradice opakuje v Česku už potřicáté.

Skauti v neděli přinesli světlo z Betléma do katedrály svatého Víta na Pražském hradě. Převzal ho od nich nový apoštolský nuncius Charles Daniel Balvo, který tam sloužil mši ke třetí adventní neděli a představil se tak českým věřícím. Po obřadu zažehl vatikánský velvyslanec svícen v transeptu katedrály, odkud si lidé mohou odnést betlémské světlo do svých domovů.

“Betlémské světlo je symbol přátelství, míru a překonávání hranic a bariér mezi lidmi,” vysvětlila po mši zástupcům médií tisková mluvčí Junáka Barbora Trojak. “Dostane se rozhodně do všech okresních měst,” dodala s tím, že na šíření světla se podílejí nejen stovky skautů, ale také knihovny, hasiči nebo různé místní spolky.

Vánoční plamínek nejprve tradičně přeletěl z Betléma do Rakouska, kde ho skauti z jednotlivých evropských států obdrželi při slavnostní bohoslužbě, jež se letos uskutečnila v Linci. Čeští skauti odtud světlo převezli v sobotu večer do Českých Budějovic a v noci také do Prahy.

V neděli se plamínky začaly díky dobrovolníkům šířit prostřednictvím vlakových spojů do všech koutů ČR, což koordinují skauti z Brna. Betlémské světlo už dorazilo také do brněnské katedrály svatého Petra a Pavla a do olomoucké katedrály svatého Václava.

Ve svatovítské katedrále přivítal vatikánského velvyslance v úvodu mše pražský arcibiskup Dominik Duka. V závěru pak vyzdvihl, že je to poprvé v historii státu, kdy se nuncius uvedl při liturgii česky. Rodák z New Yorku Balva, který před příjezdem do Prahy působil v Nairobi, přečetl v češtině s pečlivou výslovností celé kázání i texty modliteb. V ČR už dříve pobýval, a to jako rada Apoštolské nunciatury.

Nový papežský nuncius oficiálně přicestoval do České republiky 22. listopadu, 6. prosince pak předal prezidentovi ČR pověřovací listiny. Papežský stát v tuzemsku neměl nejvyšší diplomatické zastoupení od letošního března, kdy z ČR odcestoval Balvův předchůdce Giuseppe Leanza.

Betlémské světlo letos přijelo do Česka už potřicáté. Poprvé se do tehdejšího Československa dostalo v roce 1989, kdy ho exiloví skauti přivezli pod sochu sv. Václava v Praze. Stalo se tak pouhých několik dní poté, co byl skauting potřetí obnoven po mnohaletém zákazu komunistickým režimem. Přehled letošních akcí, na nichž mohou zájemci světlo získat, je na webu www.betlemskesvetlo.cz.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme