Škola v Japonsku nutila žačku do obarvování vlasů, protože je prý měla málo tmavé. Nyní dívce soud přiznal odškodné

18. února 2021·Zprávy·ČTK

Zdroj fotky: Twitter

Japonský soud přiznal odškodnění studentce, kterou škola opakovaně nutila obarvit si vlasy na černo. Vzdělávací zařízení nevěřilo, že je žačka od přírody brunetka, a považovalo to za porušení školních pravidel. Kvůli sporné barvě vlasů jí zakazovalo chodit na hodiny nebo se účastnit školních výletů a dívka nakonec ze školy odešla.

Pravidla této ósacké školy studentům zakazují “dělat si trvalou, barvit si vlasy, bělit si je nebo vázat do copánků s umělými vlasy”, uvádí japonská média. Soud v Ósace rozhodl, že tato pravidla jsou v souladu s právem, dívce přesto přisoudil odškodné 330 000 jenů (zhruba 68 000 korun) za psychickou zátěž, kterou jí škola způsobila.

Dnes jednadvacetiletá žena nastoupila na ósackou střední školu v roce 2015. Škole sdělila, že je její barva vlasů původní. Obhajoba při soudu uvedla, že zástupce ředitele školy dospívající kontroloval barvu u kořínků vlasů a rozhodl, že jsou černé – nikoliv hnědé, jak dívka tvrdila.

Protože vlasy studentky nebyly podle školy “dostatečně černé” a porušovaly tak zmíněná pravidla, dívka nemohla vyrazit se třídou na výlet, několikrát nebyla vpuštěna do hodiny, její jméno bylo smazáno z třídní docházky nebo jí byl odepřen přístup k jejímu místu v lavici. Kvůli tomu nakonec školu předčasně opustila.

Přísná pravidla ohledně vzhledu studentů má spousta japonských škol. Některé podle serveru dokonce studentům nařizují konkrétní barvu spodního prádla.

Zprávy - další články

Doporučujeme