Slavia se Spartou budou hrát v derby o udržení kontaktu s Plzní

17. září 2017·Zprávy·Redakce

Ilustrační foto z utkání 22. kola první fotbalové ligy SK Slavia Praha – AC Sparta Praha, 2. dubna v Praze. Zleva Lukáš Vácha ze Sparty, Antonín Barák ze Slavie. FOTO: ČTK

Před sezonou byli fotbalisté Slavie a Sparty díky zvučným zahraničním posilám pasováni do role největších favoritů na zisk ligového titulu, před nedělním derby je ale vše jinak a pražská "S" budou hrát o udržení kontaktu s vedoucí Plzní. Letenští před šlágrem 7. kola v Edenu ztrácejí na první místo ze čtvrté příčky sedm bodů, červenobílí jsou na tom na druhé pozici jen o bod lépe. Pokud obhájci trofeje slávisté neprohrají, protáhnou neporazitelnost v lize už na 33 utkání a vyrovnají tím rekord Sparty z let 2009 až 2010.

Slavia zatím doplácí na zápasy venku, kde třikrát jen remizovala. Doma naopak neprohrála od října 2015 už 27 ligových zápasů po sobě. Zatímco Sparta měla na přípravu celý týden, červenobílí ve čtvrtek odehráli úvodní duel skupiny Evropské ligy, v němž v Edenu zdolali Maccabi Tel Aviv 1:0.

“Jsem rád, že se nám podařil vítězný vstup do skupiny. Věřím, že to bude zvýšená motivace do dalších zápasů a že dobrá atmosféra, která tu teď bude, nám pomůže do derby,” uvedl kouč Slavie Jaroslav Šilhavý.

“Myslím, že to bude těžší zápas než s Maccabi. Bude asi bouřlivější, dorazí víc lidí. Co se týče výsledku, tak si nemyslím, že to bude rozhodující zápas. Jestli vyhraje ten, nebo onen,” mínil Šilhavý.

Slavia od jeho loňského příchodu k A-týmu v lize neprohrála ani jeden z 32 zápasů a útočí na rekord. “Sérii bez porážky beru s nadhledem jako statistický údaj. Kdybychom získali titul, klidně bych to vyměnil třeba za jednu porážku. Je to ale příjemné, a kdyby to chtělo trvat ještě nějakou dobu zrovna přes Spartu, nezlobil bych se,” uvedl s úsměvem.

Sparta má se zapracováním letních zahraničních posil možná ještě víc práce. Vypadla z kvalifikace Evropské ligy a v domácí soutěži stejně jako Slavia už třikrát ztratila body, z toho dvakrát venku.

“Plzeň má zatím perfektní sezonu a má velký bodový náskok. A teď my hrajeme se Slavií proti sobě, takže Plzeň má šanci zase odskočit alespoň jednomu z nás. Je to klíčový zápas,” řekl italský trenér Sparty Andrea Stramaccioni, který přišel na Letnou před sezonou.

Letenským se v poslední době na rivala moc nedařilo, Slavii porazili jen jednou z posledních čtyř soubojů. “Od doby, co jsem přišel do Prahy, všichni mluví o derby. Je to úplně jiné utkání. Je to velká šance ukázat, že si zasloužíme nosit barvy Sparty,” dodal Stramaccioni.

Do prvního derby od roku 2000 může naskočit uzdravený sparťanský lídr Tomáš Rosický, jenž skóroval v minulém kole proti Karviné. “Určitě nám vítězství nad Karvinou může pomoci. Velice povzbuzující je, že když vyhrajeme derby, jdeme před Slavii,” uvedl Rosický.

Zatímco kouč Slavie proti Maccabi vzhledem k derby protočil sestavu, Sparta řeší problémy se stopery. Stoprocentně připraven je ze středních obránců jen Lukáš Mareček. Vyprodaný zápas začne v neděli v 18:00.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme