Slevy na jízdném zřejmě začnou platit až od září, požadují to kraje

20. dubna 2018·Zprávy·Lukáš Vaněk

Asociace krajů požaduje, aby vláda posunula start plošných slev na jízdném pro mládež a seniory z 10. června na začátek září, uvedl to server zdopravy.cz. Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) přislíbil, že vláda bude s posunem souhlasit.

Podle Půty se v posledních týdnech jednalo o tarifech a zapojení do tarifů v jednotlivých krajích a integrovaných dopravních systémech. Připomínky lze podávat do 10. května, pak už by ale zbýval jen měsíc na to, aby byl slevový systém ve všech dopravních prostředcích nastaven, a tak krátká doba nestačí.

Mohlo by se stát, že v některých typech dopravy slevy nebudou od prvního dne fungovat,” řekl ČTK Půta. Dodal, že důležitá je právě bezchybnost a záruka, že systém bude fungovat všude stejně a pro všechny.

Proto žádáme o posunutí na první září. Jednak začíná školní rok, takže je to logické směrem ke slevám pro studenty a žáky, a jednak aplikace v odbavovacích systémech může v případě některých dodavatelů trvat i dva měsíce, hlavně technické nastavení strojků v autobusech a vlacích,” dodal liberecký hejtman.

Vláda ANO v demisi koncem března rozhodla, že poskytne slevu ve výši 75 procent na jízdné ve veřejné dopravě pro cestující starší 65 let a studenty do 26 let. Stát tato sleva vyjde od příštího roku na 5,83 miliardy korun ročně.

Podle hejtmanky Karlovarského kraje a předsedkyně Rady Asociace krajů ČR Jany Vildumetzové (ANO) hejtmani nebyli o zavedení účinnosti slev včas informováni. “V řadě krajů by to mohlo způsobit problémy spojené s tarify integrovaných dopravních systémů a ohrozit funkčnost těchto systémů. Proto dopravní komise usnesením žádá o odložení termínu a zavedení slev až od 1. září, což zároveň odpovídá zahájení školního roku 3. září,” řekla ČTK Vildumetzová. Dodala, že oslovila všechny hejtmany, zda se se stanoviskem dopravní komise ztotožňují. Jinak ovšem hejtmani opatření vítají, dodala.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme