Slováci opět vyšli do ulic, tisíce lidí žádají nové volby

16. března 2018·Zprávy·Barbora Pisingerová

Zdroj: Shutterstock

Slováci po týdnu opět vyšli do ulic, kde tentokrát demonstrují za vypsání předčasných voleb jako řešení politické krize v zemi po vraždě novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky. V centru Bratislavy se podobně jako před týdnem, kdy šlo o největší demonstraci od takzvané sametové revoluce v roce 1989, shromáždily tisíce lidí.

Protesty byly svolány i do dalších měst v zemi. Minulý týden Slováci demonstroval proti vládě premiéra Roberta Fica, který ve čtvrtek podal demisi. Současná tříčlenná koalice ale sestavuje nový kabinet.

“Vláda sice podala demise, ale v pozadí zůstávají stejní lidé,” řekli z podia organizátoři protestů, občanští aktivisté Karolína Farská a Juraj Šeliga. Dodali, že lídři koaličních stran se za každou cenu snaží udržet u moci, což označili za důkaz toho, že se snaží zamést pod koberec všechny korupční kauzy, o kterých psal i zastřelený novinář Kuciak.

Současná koalice Směru-sociální demokracie (Směr-SD), Slovenské národní strany a Mostu-Híd se dohodla na vytvoření nového kabinetu, jehož premiérem bude dosavadní vicepremiér a místopředseda Ficovy strany Směr-SD.

Dav lidí již v úvodu demonstrace skandoval “Předčasné volby”, “Fico do basy” i “Generální stávka”. Mnozí přišli na shromáždění s transparenty a plakáty proti současné koalici. Před týdnem přišlo na protivládní protest do Bratislavy podle některých odhadů 50.000 lidí. Šlo tak o největší demonstraci od protikomunistických mítinků v roce 1989.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme