Slovensko má první prezidentku. Čaputová ve druhém kole voleb porazila Šefčoviče

31. března 2019·Zprávy·Lukáš Vaněk

Prezidentka Slovenska Zuzana Čaputová.

Právnička a protikorupční aktivistka Zuzana Čaputová podle předběžných výsledků ze všech volebních okrsků vyhrála sobotní druhé kolo prezidentských voleb na Slovensku nad svým soupeřem, místopředsedou Evropské komise Marošem Šefčovičem v poměru 58,40 ku 41,59 procentům hlasů. Uvedl to slovenský statistický úřad na svém webu o výsledcích prezidentských voleb. Konečné oficiální výsledky budou vyhlášeny v neděli v poledne.

Pro Čaputovou hlasovalo 1,056.582 milionu voličů, Šefčovič získal 752.403 hlasů, uvedl úřad po zpracování výsledků ze 100 procenta okrsků. Čaputová podle těchto údajů zvítězila v sedmi z osmi krajů, v Prešovském kraji se těsná většina přiklonila k jejímu soupeři. Účast v druhém kole činila 41,79 procenta. V prvním kole před dvěma týdny účast dosáhla 48,7 procenta.

Šefčovič ještě před sobotní půlnocí přiznal porážku a Čaputové blahopřál ke zvolení. Čaputová se tak stane první ženou ve funkci hlavy slovenského státu. “Právě nyní potřebujeme prezidentku, jako je paní Čaputová. Prezidentku, která řekla, že se postaví zlu a že jako první potřebujeme prosazovat spravedlnost. Potřebujeme vrátit důvěru lidí ve stát. Jsem nesmírně šťastný, že si Slovensko zvolilo přesně takovou prezidentku, která toto bude hájit,” uvedl stávající slovenský prezident Andrej Kiska, který Čaputovou v kampani podporoval.

Kiska se v prezidentských volbách o znovuzvolení neucházel. Jeho pětiletý mandát v úřadu hlavy státu mu skončí v polovině června.

Sama Čaputová vybídla ke spolupráci všech bez ohledu na osobní zájmy. Slušnost v politice může být naše síla, řekla novinářům pětačtyřicetiletá právnička. “Hledejme, co nás spojuje. Povyšme spolupráci nad osobní zájmy,” uvedla Čaputová.

Čaputová nemá zkušenosti s vysokou politikou. Minulý týden se vzdala funkce místopředsedkyně neparlamentní strany Progresivní Slovensko, do které vstoupila na konci roku 2017.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme