Sněmovna nejspíš zvýší příspěvek na domácí péči o postižené

26. září 2018·Zprávy·Karolína Stránská

Sněmovna by podle zdravotnického výboru měla schválit zvýšení příspěvku na domácí péči o osoby s nejtěžším postižením, kteří jsou plně závislí na cizí pomoci. Měsíční příspěvek by se měl podle senátního návrhu zvýšit o 6000 korun na 19.200 korun. Výbor s tím dnes souhlasil.

Ve hře před závěrečným schvalováním zůstává i možnost navýšení příspěvku na domácí péči o osoby s těžkým postižením. Piráti chtějí, aby se tento příspěvek zvýšil z 9900 na 11.000 korun. Podle pirátského poslance Petra Třešňáka by navýšení tohoto příspěvku s dopadem ve výši tří až čtyř miliard korun na státní rozpočet bylo smysluplnější než dotace jízdného pro studenty. Lidovci by chtěli jeho navýšení variantně o 3000 až 4000 korun, uvedl poslanec Vít Kaňkovský. Lidovecké zvýšení podpořil poslanec TOP 09 Vlastimil Válek.

Zástupci vládních stran poukazovali na chystanou ucelenější předlohu ministerstva práce a sociálních věcí. Náměstek ministryně Petr Hůrka uvedl, že tato novela by mohla být připravena k přijetí k polovině příštího roku, případně k 1. lednu 2020.

Měsíční příspěvek na péči o osoby zcela závislé na cizí pomoci, které nejsou v ústavech, by se podle senátního návrhu zvýšil ze současných 13.200 korun měsíčně o 6000 korun. Týkal by se asi 25.000 lidí, kteří jsou trvale upoutáni na lůžko a nejsou schopni zvládat základní životní potřeby, uvedla senátorka ČSSD Emilie Třísková. Rozpočtový dopad senátoři vyčíslili na 1,8 miliardy korun ročně.

Za poskytnutí terénních sociálních služeb nyní lidé platí 130 korun za hodinu. Ze stávajícího příspěvku tak zaplatí tři a čtvrt hodiny péče denně. Jeho navýšení by jim umožnilo využít o půldruhé hodiny více, uvedla senátorka.

Zprávy - další články

Doporučujeme