Sněmovna podpořila vyšší pokuty za přestupky u emisních povolenek

5. června 2019·Zprávy·Barbora Pisingerová

Horní hranice pokut firmám za přestupky týkající se vykazování emisí a nákupu emisních povolenek by se mohly až zdesetinásobit. Nynější limit činí dva miliony korun. Počítá s tím vládní novela zákona o podmínkách obchodování s povolenkami na emise skleníkových plynů, kterou ve středu v úvodním kole podpořila Sněmovna. Předloha, která reaguje na změnu evropské směrnice, zavádí i další novinky, například modernizační fond. Fond má mimo jiné podpořit rozvoj obnovitelných zdrojů.

Obchodování s povolenkami je hlavním nástrojem Evropské unie pro snižování emisí skleníkových plynů v průmyslu a energetice. Cílem revize směrnice i českého zákona je podle ministerstva životního prostředí ekonomicky efektivní snižování emisí v období 2021-2030.

Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) připomněl, že ceny povolenek výrazně rostou. České firmy podle něj tak nyní ročně dokupují povolenky za zhruba miliardu eur, tedy téměř 26 miliard korun.

Firmám se vyplatí zaplatit pokutu

Ministerstvo uvádí, že při nákupu velkého množství povolenek se v současnosti firmám vyplatí spíš zaplatit pokutu, než emise správně vykázat. Sankce dostávají provozovatelé zařízení, která významně snížila nebo částečně ukončila provoz, ale nepředala údaje ministerstvu.

Pokuty se ukládají také za nezjišťování nebo nevykazování emisí. Současná maximální pokuta není podle ministerstva životního prostředí dostatečnou motivací pro firmy, které musí koupit více než 25.000 emisních povolenek za rok.

Ministerstvo navrhuje poskytnout firmám s menšími emisemi možnost zažádat o pětiletou výjimku ze systému povolenek. Výjimky by se mohly týkat zařízení, jehož roční emise v předchozích třech letech nepřesáhly 2500 tun ekvivalentu oxidu uhličitého. Představují 0,07 procenta všech emisí v rámci systému. U těchto firem by nebylo třeba zavést žádné náhradní opatření.

Modernizační fond

Součástí novely je i vznik takzvaného modernizačního fondu. Z prodeje povolenek by mohl v příštích deseti letech dostat zhruba 100 miliard korun. Mají se z něj investovat peníze například do snižování emisí nebo obnovitelných zdrojů energie. O poskytování peněz z fondu bude rozhodovat ministr.

Návrh uvažuje také o firmách s emisemi do 25.000 tun ekvivalentu CO2 za rok, které představují 2,38 procenta emisí v rámci systému. Pro ty by MŽP zavedlo například takzvanou uhlíkovou daň, která je součástí spotřební daně z paliv, jejichž spalováním vznikají emise skleníkových plynů.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme