Sněmovna schválila rozšíření EET na řemeslníky, lékaře a další obory

7. června 2019·Zprávy·Barbora Pisingerová

Elektronická evidence tržeb se zřejmě rozšíří i na další obory, které pod ni dosud nespadaly, například na řemeslníky nebo lékaře. Někteří menší podnikatelé budou mít možnost evidovat tržby bez připojení k internetu. Současně s tím se některé služby nebo vodné a stočné přesunou do desetiprocentní sazby daně z přidané hodnoty. V pátek to v novele zákona o evidenci tržeb i přes odpor opozice schválila Sněmovna.

Sněmovna v závěrečném hlasování schválila přesun audioknih a elektronických knih do desetiprocentní sazby DPH. Zvýšila limit hotovostních tržeb pro možnost využití evidence tržeb než připojení k internetu. Vláda původně navrhovala 200.000 korun, Sněmovna ho zvýšila na 600.000 korun. Poslanci také přes nesouhlas ministryně financí Aleny Schillerové (za ANO) výraznou většinou vyřadili z evidence tržeb předvánoční prodej sladkovodních ryb. Za podpory vládní ČSSD vyřadili i sociální služby.

Novelu v závěrečném hlasování podpořilo 102 poslanců, zapotřebí jich bylo 96. Hlasovali pro ni poslanci ANO, ČSSD a KSČM. Proti byly kluby ODS, Piráti, SPD, KDU-ČSL, TOP 09, STAN a všichni nezařazení poslanci.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme