Šojdrová je pomatená, pochybuji, že ti sirotci vůbec existují, tvrdí Babiš

21. září 2018·Zprávy·Barbora Pisingerová

Kauza kolem přijetí padesátky syrských sirotků v české veřejnosti budí silné emoce. Premiéra Babiše, který veřejně vystupuje proti přijímání těchto dětí, někteří neváhali nazvat dokonce zrůdou. On sám však trvá na svém postoji a kritice se brání. Označuje ji za nechutnou předvolební kampaň a europoslankyni Šojdrovou (KDU-ČSL) za pomatenou.

Když přišla europoslankyně Michaela Šojdrová (DKU-ČSL) s návrhem přijetí padesáti syrských dětí, které ztratily rodiče, setkala se jak s nadšenou podporou, tak s rezolutním nesouhlasem. Ve středu o návrhu jednali poslanci a pro přijetí byla zhruba polovina z nich. Premiér Babiš však v neděli oznámil, že děti přijímat nehodlá a to za žádných okolností.

Právě to vyvolalo vlnu kritiky ze strany velké části obyvatelstva. Proti premiérovi se rozhodla vystoupit například právnička Kristýna Fuchsová, matka tří dětí, kterým zemřel otec. Premiérovi napsala otevřený dopis a zveřejnila ho na stránkách ctidoma.cz.

“Odkazujete na to, že máme sirotky i u nás, které musíme připravit do života. Do života je nepřipravujete Vy, ale my pozůstalé matky a otcové či další příbuzní. A já si je přeji vychovávat v duchu lásky, solidarity, úcty k lidem, odpovědnosti,” uvádí žena v dopise.

“Jste premiérem ČR, rozhodujete za občany této země a mnozí z nich pomoci dětem postiženým válkou chtějí. Vaše vyjádření je necitlivé nejen k syrským dětem, ale rovněž k ‘našim’ sirotkům. Nemáte na ně žádné morální právo!” myslí si Fuchsová a požaduje po Babišovi, aby se při odmítání syrských dětí přestal zaštiťovat těmi českými.

Zdá se ovšem, že Babiš si z kritiky mnoho nedělá. Celou záležitost označuje za kampaň proti své osobě. “Považuji za nechutné, když někdo do předvolebního boje bere děti,” prohlásil v rozhovoru pro Radiožurnál na adresu Šojdrové a nadále autorku návrhu vůbec nešetřil.

“Ona je pomatená! Proč vůbec říká, že to jsou sirotci!? Jak to může vědět? Já chci vědět, kde ty děti jsou a jak to řešit. Nerozumím tomu. Nechápu, proč místo aby nejdřív požádala o setkání se mnou, tak žádá mojí manželku a manželku prezidenta. Je to jenom kampaň, aby se zviditelnila. A myslím, že se dost zkompromitovala. Rád si ji vyslechnu,” vyjádřil se Babiš před pátečním jednáním s europoslankyní. “Těm dětem pomůžeme, pokud existují, o čemž silně pochybuji. Ale pomůžeme jim tam, kde jsou,” řekl také.

Zprávy - další články

Doporučujeme