Šojdrová přivezla z Řecka seznam dětí z uprchlických táborů, který požadoval Babiš

12. února 2019·Zprávy·Lukáš Vaněk

Europoslankyně Michaela Šojdrová.

Seznam dětí z uprchlických táborů, kterým by mohlo Česko pomoci a přijmout je, přivezla z nedávné návštěvy Řecka česká europoslankyně Michaela Šojdrová. Ve Štrasburku to v úterý řekla českým novinářům s tím, že tak reagovala na výzvu premiéra Andreje Babiše i ministra vnitra Jana Hamáčka. Europoslankyně za KDU-ČSL Šojdrová loni přišla s projektem přemístění padesáti syrských sirotků z Řecka do Česka, Babiš ho ale označil za nesmyslný.

Já jsem jela s vizí, že nemůžeme dál otálet, a proto jsem požádala o indikativní seznam těchto dětí a ten seznam jsem přivezla proto, abych splnila řekněme výzvu pana premiéra i pana ministra, který řekl ´kde máte ty děti, když přivezete jejich seznam, tak ministerstvo bude spolupracovat na tom, aby tyto děti do České republiky mohly být přivezeny´,” řekla v úterý českým novinářům Šojdrová.

Seznam podle ní z pochopitelných důvodů neobsahuje osobní údaje dětí, ale jen jejich profily, které popisují jejich původ a situaci. Děti, které potřebují pomoc, nepochází přitom podle Šojdrové jen ze Sýrie, ale například i z Afghánistánu.

Europoslankyně koncem října oznámila, že by chtěla z přeplněných uprchlických táborů v Řecku přesídlit do Česka pět desítek syrských dětí bez doprovodu jako solidární humanitární gesto. Premiér Babiš ale projekt označil za nesmyslný; tvrdí, že lepší je pomáhat sirotkům přímo v jejich vlasti. Před časem ministerský předseda uvedl, že chce v Sýrii vybudovat centrum pro sirotky. Plán je podle něj jeho soukromou iniciativou, nikoli projektem českého státu.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme