Soud uložil ženě podmínku za schvalování útoků na Novém Zélandu

1. června 2020·Zprávy·Barbora Pisingerová

Zdroj: twitter.com/Sheeraz037

Pražský městský soud dnes uložil Renátě P. dvouletý podmíněný trest za to, že na facebooku chválila pachatele teroristického útoku na mešity v novozélandském Christchurchi. Uznal ji vinnou z podpory a propagace terorismu. Státní zástupce, který navrhoval poslat ženu do vězení, se na místě odvolal. Sedmačtyřicetiletá Renáta P. u soudu uvedla, že svého příspěvku lituje. Odvolání proti verdiktu se vzdala.

Renáta P. podle státního zástupce Martina Bílého na svém facebookovém profilu napsala o teroristickém útoku na mešity na Novém Zélandu: “Tak tohle je velký frajer, kéž by nás takových bylo víc, když s těma sviněma muslimskýma vlády nic nedělají a ještě jim ustupují.” Dodala, že muži děkuje za jeho odvahu. Ženě hrozí až patnáctiletý trest.

Pravicový extremista z Austrálie Brenton Tarrant zastřelil loni v březnu při útoku ve dvou mešitách v Christchurchi pět desítek mužů, žen i dětí. Akci vysílal v přímém přenosu na internetu. Devětadvacetiletý muž je obžalovaný z 51násobné vraždy, pokusu o vraždu dalších 40 osob a z terorismu a hrozí mu doživotí. Vinu původně popíral, po roce se ale nečekaně přiznal.

Zprávy - další články

Doporučujeme