Soud zamítl žalobu exnáměstkyně na stát kvůli odvolání z funkce

28. května 2018·Zprávy·Barbora Pisingerová

Pražský městský soud zamítl žalobu bývalé náměstkyně ministra zdravotnictví Lenky Taie Kolaříkové, v které chtěla zrušit rozhodnutí o svém odvolání z funkce po nástupu nového ministra Miloslava Ludvíka (ČSSD). Na dotaz ČTK to v pondělí uvedla mluvčí soudu Markéta Puci. Proti rozhodnutí může podat kasační stížnost, kterou by se zabýval Nejvyšší správní soud (NSS). Kolaříková byla první takto vysokou úřednicí, která se soudí se státem kvůli služebnímu zákonu.

Ludvík odvolal náměstkyni pro majetkové a mezinárodní věci krátce po svém nástupu na ministerstvo v prosinci 2016, když v čele úřadu vystřídal Svatopluka Němečka (ČSSD). Zdůvodnil to nadbytečností jejího místa náměstkyně. Při tzv. systemizaci míst zredukoval počet odborných náměstků z osmi na šest.

Spolu s Kolaříkovou skončila na úřadě i náměstkyně pro strategie Lenka Ptáčková Melicharová. Obě podléhaly služebnímu zákonu a podle náměstka ministra vnitra pro státní službu Josefa Postráneckého bylo jejich odvolání podle pravidel. Kolaříková se kvůli tomu obrátila na soud a chtěla rozhodnutí zvrátit.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme